A néhány évvel ezelőtt még lesajnált Xiaomi mostanra a telefonos szektor egyik legnagyobb cápájává nőtte ki magát. A vállalat jelenleg a 3-4 legnagyobb mobilgyártónak számít, és már több almárkát is útjára bocsájtott. A jelek szerint 2021-ben sem lassítanak a tempón, hiszen a közelmúltban több újdonságot is bejelentettek. Köztük a Redmi Note 9T 5G telefont, amely a középszintű modellek gigantikus táborát erősíti.

Ebben a ligában óriási a tülekedés, ami nem is véletlen, hiszen ez a legnépszerűbb termékkategória jelenleg a mobilos szektorban. A verseny tehát óriási, elbaltázott készülékekkel könnyű elbukni, de egy jó készüléknek van reális esélye a sikerre. Lássuk, hogy a Redmi Note 9T 5G melyik csoportba tartozik!

Külső

Egy átlagos kialakítású, meglehetősen nagy (16 cm hosszú, 7,7 cm széles, 0,9 cm vastag), sík képernyőjű készülékről van szó. Teljesen úgy néz ki, mint bármilyen más mai mobil, de tény, hogy sok újat ebben a szektorban már nem nagyon lehet mutatni.

Xiaomi Redmi Note 9T 5GForrás: Origo

A kávák jó vékonyak, és a képernyőbe vágott szelfikamera sem hiányzik. Az enyhén gömbölyű, műanyag készülékház színben passzol a hátlaphoz, amelynek közepére építették a kamerarendszert. Az összhatás rendben van, semmi kivetnivalót nem találtunk a modell külsejében. Azt, mondjuk, sajnáljuk, hogy nem víz- és porálló, de ma már egy jobb tok beszerzése amúgy is alapkövetelmény, szóval ez nem akkora tragédia. A kötelező USB-C mellett található rajta egy fejhallgató-kimenet is, remek, hogy a mai divattal ellentétben ezt innen nem spórolták le.

Kijelző

Előzetesen kicsit tartottunk a képernyőtől, hiszen a legjobb OLED helyett az olcsóbb, ám sok esetben kisebb-nagyobb kompromisszumok megkötésére késztető IPS LED LCD technológiára épül a kijelző. Ebből fakadóan  tökéletes fekete nincs, helyette inkább nagyon sötét szürkét látunk, és a végtelen kontrasztot is el lehet felejteni. De a kép így is elég kontrasztos, a színeknél érződik enyhe fátyolosság (pláne, ha egy OLED-es mobil mellé tesszük), de ennek mértéke nem drámai. A tónusok szépek, valósághűek, a képi világ természetes, és a kékfény-szűrés (Olvasó mód) is bekapcsolható.

Napfényben is látható marad a képForrás: Origo

A betekintési szög meglepően jó, akkor sem kezdenek markánsan, zavaróan fakulni a tónusok, ha oldalról bámuljuk a képernyőt. A maximális 535 nites fényerő elég ahhoz, hogy akár nappal is lehessen használni gond nélkül a terméket, bár tény, hogy ilyenkor azért már eléggé fakónak tűnik a képi világ. A modell a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését nem támogatja, ami ebben az árkategóriában egyáltalán nem kirívó hiba, a maximális képfrissítési rátája pedig 60 Hz, szóval e téren sem ugorja meg az átlagot. A 6,53 inches képernyő 2340 x 1080 képpont felbontású, ami 395 ppi pixelsűrűséget jelent, ami szintén középkategóriának számít. Nagyjából azt mondhatnánk, hogy a megjelenítés terén az átlagosnál picit jobban, de egyáltalán nem kiemelkedően teljesít.

Erő?

A nyolc magos MediaTek Dimensity 800U processzor integrált 5G modemmel érkezik, azaz a készülék támogatja a legújabb generációs mobilkommunikációs szabványt, és ez az, ami kiemeli a termékóceánból. Hasonló áron ugyanis jelenleg csak egy-két ilyen modell akad, az 5G-kompatibilitás egyelőre még a drágább versenyzők sajátja. Tehát aki ki tudja használni a technológiából fakadó előnyöket, a nagy adatátviteli sebességet és a kisebb késleltetést, de nem akar olyan sokat költeni egy mobilra, annak ez a készülék nagyon beválhat.

Hardverszinten középszerűnek számít, hiszen a 4 GB RAM és a Mali-G57 MC3 grafikus vezérlő is messze van az elit kategóriától.

Ez meg is látszódott a gyakorlati próba során. A csúcsgrafikáról a játékoknál le kell mondani, a videóvágás, nagy felbontású képfeldolgozás is picit lassú. A netezés, levelezés, tehát az általános hétköznapi használat során a sebesség rendben volt, és a stabilitásra sem lehet panasz. Az Android 10 alapú, saját MIUI 12 rendszer felhasználóbarát, nagyon sok minden személyre szabható, komoly szabadságot ad, és természetesen magyar nyelven is kommunikál.

5000 mAh akkumulátorral látták el, ami kiemelkedő kapacitásnak számít manapság.

Ez pedig az üzemidőn is érződik, ami elérheti akár a 15 órát is 50 százalékos fényerő mellett, tehát egy napot gond nélkül ki lehet vele húzni. Támogatott a gyorstöltés (18 W), ami azt jelenti, hogy nagyjából fél óra alatt 33 százalékos szintet ér el az akkumulátor. A beépített hangszórója meglepően jó megszólalást produkált, de hangminőség terén még így sem veheti fel a versenyt egy külső hangsugárzóval, hangfallal. A mélyek alig érzékelhetőek, némi aránytalanság is érzékelhető, viszont a tisztasággal nem volt gond.

Kamerák

A mai trendeknek megfelelően a hátlapra itt is többféle kamera került. A 48 megapixeles főegység rekeszértéke (f/1.8) egész jó, ebből fakadóan sötétben, éjszaka is teljesen vállalható fotókat lehet vele készíteni. A 2 megapixeles makró kamera akkor jöhet jól, ha valaki kicsi tartalmakat szeretne megörökíteni nagyon közelről, tehát például egy virág belsejét, vagy apró bogarakat.

Sokoldalú kamerarendszert kapottForrás: Origo

Ez a tapasztalataink szerint napfényben jó minőséget produkál, de sötétben jobb elfelejteni. Emellett pakoltak rá egy 2 megapixeles mélységkamerát, amely az úgynevezett Portré módnál hasznos. Ilyenkor a szoftver ezen adatokat felhasználva elhomályosítja a kép egy részét, így teremti meg a mélységélesség illúzióját. A videós képességeivel viszont nem fog bankot robbantani. A 4K-felbontás támogatott, de csak másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebesség mellett, ami gyors mozgásokhoz már kevés lehet. A Full HD-val ki lehet ezt küszöbölni, hiszen ilyenkor elérhető a 60 FPS is. A lassítás funkció viszont hiányzik, és az optikai stabilizátort is kispórolták, ami akkor nagyon hasznos, ha valaki kézből és/vagy mozgás közben kamerázik. Kár.

Értékelő

A Xiaomi Redmi Note 9T 5G már 80 000 forintos áron elérhető, és ezért a pénzért cserébe az ember egy ízig-vérig középkategóriás telefont kap cserébe. Egy olyan eszközt, amely sem képernyő, sem hardver és sem képalkotás terén nem produkál extrát. Viszont támogatja az 5G technológiát, ami már magában számos előnyt kínál papíron, és ez az, amiben többet nyújt a legtöbb vetélytársánál.