Jövőre végleg megszűnik az egykor egyeduralkodó internetböngésző, az Internet Explorer támogatása, a helyét pedig az Edge veszi át, így megemlékeztünk kicsit a program történetéről, ami sokunkat elindított az webböngészés útján.

A Microsoft az utóbbi években egyre inkább azon ügyködött, hogy az egykor rendkívül népszerű Internet Explorer böngészőről próbálja lebeszélni az embereket. Mióta a Windows 10 bevezetésével megjelent a vállalat új, saját fejlesztésű Edge böngészője, az Internet Explorer úgy szorult egyre inkább a háttérbe.

A Microsoft először gyakorlatilag magát a márkát szüntette meg, majd a Teams internetes alkalmazása sem támogatta többé, és ebben az évben már a cég olyan szolgáltatásai sem fognak működni vele, mint az Office 365, a OneDrive és a Outlook.

A kasza tehát már régóta ott lebegett az Internet Explorer feje fölött, azonban nem olyan rég le is csapott, a Microsoft ugyanis bejelentette, hogy 2022 nyarától kezdve többé nem támogatják majd az egykor szebb napokat látott böngészőt. Legalábbis a Windows 10 hétköznapi változatai esetében biztos nem, míg a hosszú távra licencelt vállalati verziók még legalább biztonsági frissítéseket kapnak majd.

Mondhatjuk tehát, hogy egy éven belül az Internet Explorer tulajdonképpen a felhasználók túlnyomó többségének megszűnik létezni.

Ez persze nem is nagy baj, főleg, hogy maga a Microsoft is kínál alternatívát a fentebb már említett Edge képében, amit a megjelenése óta teljesen újraépítettek Chromium-alapokra (például a Google Chrome is ezt használja), így nagyon jól működik, minden modern elvárásnak megfelel, ráadásul a legtöbb konkurenshez viszonyítva is nagyon gyors és kevés memóriát zabál.

Tehát tulajdonképpen mindennek megfelel, aminek az Internet Explorer az életének utolsó évtizedében már nem tudott, és így lemaradt a konkurencia mögött. De nem volt ez mindig így, hiszen egykor ez volt a világ legnépszerűbb böngészője, és sokunk ezen keresztül találkozott először az internet csodáival. Erre a történelemre szeretnénk most visszaemlékezni egy galériával és néhány érdekességgel:

Kattintásra galéria nyílik, ahol végigkövetheti velünk az Internet Explorer történetét a kezdetektől!Forrás: Origo

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!