A twitteres neve miatt halt meg egy férfi

Twitter, logó
(FILES) In this file photo taken on September 4, 2019 shows the logo of the US social networking website Twitter, displayed on a smart-phone screen, in Lille, northern France. - Several features on Twitter were down on October 2, 2019, the platform said, with users from Japan to the USA reporting they were unable to log in, use the mobile app or see direct messages."We've been experiencing outages across Twitter and TweetDeck," the social media giant said in a statement, without giving a reason for the disruption. "You might have had trouble Tweeting, getting notifications, or viewing DMs. We're currently working on a fix, and should be back to normal soon." (Photo by Denis Charlet / AFP)
Vágólapra másolva!
Öt év letöltendőt kapott egy tizenéves zaklató a swattingolásáért.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években rengeteg veszélyes helyzetet teremtett swattingolás látszólag az észak-amerikai gamer közösségen belül gyakori jelenség, azonban nem exkluzív ehhez a közeghez. A kifejezés alatt azt kell érteni, mikor az elkövetők hamis segélyhívással állig felfegyverzett rendőrosztagokat küldenek az áldozatuk nyakára, időnként tragikus végkifejlettel.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Denis Charlet

Ilyen eset történt tavaly áprilisban, az értékes twitteres és instagramos nevek ellopásával foglalkozó, jelenleg 18 éves Shane Sonderman ráküldte a rendőröket a @Tennessee twitteres nevet birtokló Mark Herringre. Az amerikai fiatal már egy ideje zaklatta a 60 éves férfit, különféle fenyegetések mellett például pizzát rendelgetett a lakcímére, azonban Herring nem volt hajlandó átadni neki a twitteres nevet, így egy brit ismerősének közreműködésével ráküldte rendőröket. A telefonáló azt állította, hogy Herring megölt egy fiatal nőt, továbbá álcázott robbanószerkezeteket tett a háza köré.

A hatóság megjelenésekor Herring birtokháborítóktól tartva fegyvert ragadott, azonban a rendőröket meglátva letette azt, felemelt kezekkel követte az instrukcióikat. Viszont felemelt kezekkel nem tudta kinyitni a háza mögötti hátsó kaput, így a rendőrök először azt akarták, hogy másszon át a kerítés fölött, végül a férfi egy kerítés alatti résen kúszott ki az utcára. A földről való felkelését követően szívrohamot kapott és összeesett, röviddel később meghalt a közeli kórházban.

Az ügyében való ítélkezés előtt a sorozatos swattingoló Sonderman feltételesen szabadulhatott, ám a feltételeket azonnal megszegve visszatért a megszokott internetes zaklatásához, így újból őrizetbe vették. A bíró öt év letöltendő és három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, állítása szerint hosszabb büntetést is kiszabott volna rá, de jelen esetben ennyit tett lehetővé Tennessee államban a törvény.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!