Öt év letöltendőt kapott egy tizenéves zaklató a swattingolásáért.

Az elmúlt években rengeteg veszélyes helyzetet teremtett swattingolás látszólag az észak-amerikai  gamer közösségen belül gyakori jelenség, azonban nem exkluzív ehhez a közeghez. A kifejezés alatt azt kell érteni, mikor az elkövetők hamis segélyhívással állig felfegyverzett rendőrosztagokat küldenek az áldozatuk nyakára, időnként tragikus végkifejlettel.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Denis Charlet

Ilyen eset történt tavaly áprilisban, az értékes twitteres és instagramos nevek ellopásával foglalkozó, jelenleg 18 éves Shane Sonderman ráküldte a rendőröket a @Tennessee twitteres nevet birtokló Mark Herringre. Az amerikai fiatal már egy ideje zaklatta a 60 éves férfit, különféle fenyegetések mellett például pizzát rendelgetett a lakcímére, azonban Herring nem volt hajlandó átadni neki a twitteres nevet, így egy brit ismerősének közreműködésével ráküldte rendőröket. A telefonáló azt állította, hogy Herring megölt egy fiatal nőt, továbbá álcázott robbanószerkezeteket tett a háza köré.

A hatóság megjelenésekor Herring birtokháborítóktól tartva fegyvert ragadott, azonban a rendőröket meglátva letette azt, felemelt kezekkel követte az instrukcióikat. Viszont felemelt kezekkel nem tudta kinyitni a háza mögötti hátsó kaput, így a rendőrök először azt akarták, hogy másszon át a kerítés fölött, végül a férfi egy kerítés alatti résen kúszott ki az utcára. A földről való felkelését követően szívrohamot kapott és összeesett, röviddel később meghalt a közeli kórházban.

Az ügyében való ítélkezés előtt a sorozatos swattingoló Sonderman feltételesen szabadulhatott, ám a feltételeket azonnal megszegve visszatért a megszokott internetes zaklatásához, így újból őrizetbe vették. A bíró öt év letöltendő és három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, állítása szerint hosszabb büntetést is kiszabott volna rá, de jelen esetben ennyit tett lehetővé Tennessee államban a törvény.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!