Vágólapra másolva!
Az aktív twitteres fiókok csak 2,3 százalékában aktív a kétlépcsős hitelesítés.
Vágólapra másolva!

Óriási előrelépések történtek az elmúlt években többek közt az e-mail-szolgáltatások és a közösségi hálózatok biztonságában, a kétlépcsős hitelesítéssel a felhasználóik hatékonyan meg tudják akadályozni, hogy mások illetéktelenül bejelentkezzenek a nevükben, átvegyék a kulcsfontosságú online fiókjaik felett az irányítást.

A kép csak illusztráció Forrás: Vlada Karpovich / Pexels

A kétlépcsős hitelesítés nagyon egyszerűen működik, a webhelyekre való belépéskor a név és a jelszó mellett egy SMS-ben kapott vagy mobilappal generált kódot is be kell írni. A biztonsági védővonal bekapcsolásakor a szolgáltatások alternatív kódszerzési lehetőségeket, továbbá nagy titokként kezelendő fix belépőkódokat is rendelkezésre bocsátanak arra az esetre, ha valamiért nem állna rendelkezésre a kód megnézéshez szükséges telefonszám vagy okostelefon.

A kétlépcsős hitelesítés már a Twitteren is évek óta rendelkezésre áll, azonban a vállalat által nyilvánosságra hozott adatok szerint sokkolóan kevesen élnek vele: az elmúlt fél évben csupán az aktív felhasználói fiókok 2,3%-án kapcsolták be a lehetőséget a gazdáik, ami az előző féléves arányhoz képest 9,1% növekedést jelent.

A kódkérési metódusok közül 79,6%-kal az SMS a legnépszerűbb, ezt követi 30,9%-kal a mobilappos kódgenerálás, míg a kódozás helyett kitalált hardveres biztonsági kulcs használati aránya 0,5%.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!