Kikapcsolható lesz a OnePlus mobilok lassítása

OnePlus 9 Pro, okostelefon, Hasselblad, teszt
A fényereje elég ahhoz, hogy napfényben is lehessen használni.
Vágólapra másolva!
Az Android 12-es szoftvertől dönthetik el a vevők, hogy mit szeretnének a mobiljuktól.
Vágólapra másolva!

Komoly botrány robbant ki nagyjából két hete a OnePlus mobilgyártó körül, kiderült a OnePlus 9 és a OnePlus 9 Pro okostelefonokról, hogy a legtöbb népszerű mobilappot csökkentett sebességgel futtatják. A gyártó szerint a készülékek tulajdonosai jobb akkus üzemidőt és kisebb melegedést szerettek volna, így az illetékesek a processzor legerősebb magjának visszafogásával csökkentették a fogyasztást és a hőtermelést, ám ez nem hozott feltűnő lassulást az alkalmazások működésében.

OnePlus 9 Pro Forrás: Origo

Ugyan a titkos lassítást védi a vállalat, azonban a negatív visszhangra válaszul most közölte, hogy a mobilok már Android 12 rendszerre épülő OxygenOS 12 szoftverétől kezdve lehetővé teszi majd a manuális kikapcsolását. Ennek a mikéntjéről nem esett szó, de minden bizonnyal a Beállítások alkalmazásba kerül majd be az optimalizáció letiltásának a lehetősége.

Az ügy valamiképp hasonló az Apple titkos telefonlassításához, a számos országban pereskedést és hatósági bírságokat kiváltott akciója során az akku öregedésével párhuzamosan a vállalat agresszíven elkezdte visszavenni az iPhone-ok processzorának csúcssebességét, ám a botrány kitörésére bekerült egy kapcsoló az iOS-be a praktika letiltására. Viszont nagy különbség a két eset között, hogy a OnePlus fixen és alig észrevehetően fékezte a készülékein futó appokat, az idő előrehaladtával nem fokozódott volna a lassulás mértéke, ezzel potenciálisan olyan benyomást keltve a vásárlókban, mintha ideje volna másik készülékre átnyergelniük az egyre bosszantóbb csigatempó miatt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!