Túl a 10 millión a PlayStation 5, továbbra is ez a Sony legkelendőbb konzolja

sony playstation 5 ps5 játékkonzol
Sony PlayStation 5
Vágólapra másolva!
A PS5 eladásai továbbra is a PS4 előtt járnak, így az a Sony eddigi leggyorsabban fogyó konzolja annak ellenére, hogy az egész iparágat sújtó félvezetőgyártási problémák miatt a vállalat egyszerűen nem tudja kielégíteni a keresletet.
Vágólapra másolva!

A Sony még áprilisban jelentette be, hogy a PlayStation 5 eladásai átlépték a 7,5 milliós példányszámot, most pedig már arról számolt be a vállalat, hogy a 10 milliós határt is sikerült teljesíteni. Ezzel a PS5 továbbra is gyorsabb ütemben fogy, mint az előző generációs PS4, így tehát ez a Sony valaha kiadott legkelendőbb konzolja.

Forrás: Sony

Mindezt annak ellenére, hogy a konzol gyártását (számos már informatikai termékhez hasonlóan) rendkívüli módon sújtja a globális chiphiány. Emiatt a Sony már a tavaly őszi megjelenés óta képtelen kielégíteni a vásárlói igényeket, így a PlayStation 5 állandóan hiánycikk, számos üzlet az előrendeléseket is csak hónapokkal későbbi várható teljesítéssel veszi fel.

A Sony ugyan nem növelte hivatalosan a konzol árát a hiány ellenére, azonban az elmúlt hónapobkan ez az egész helyzet sajnos nagyon sok lehetőséget adott a nyerészkedőknek, akik néha többszörös áron értékesítették tovább a megvett konzolokat.

A szomorú helyzetet Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment vezérigazgatója is elismerte az ünneplésre okot adó 10 milliós bejelentés mellé: "Habár a PS5 gyorsabban és több háztartásba jutott el, mint bármelyik korábbi konzolunk, továbbra is nagyon sok munka áll előttünk, hiszen még mindig nem tudjuk kielégíteni a keresletet" - nyilatkozta.

A Sony játékai is egészen jól teljesítenek: a PS5 nyitójátékaként (majd később PS4-re is megjelent) Spider-Man: Miles Morales már több mint 6,5 millió, a csak PS5-re elérhető Ratchet & Clank: Rift Apart pedig 1,1 millió példányban kelt el. Egyedül a Returnal tűnik gyengébbnek a maga 560 ezres példányszámával.

Ezzel párhuzamosan a Microsoft továbbra sem közli, hogy pontosan mennyi konzolt értékesített, pusztán annyit árult el a konkurens vállalat, hogy az Xbox Series X és Series S gépek szintén a legkelendőbbek az eddigi konzoljaik közül.