Lehet még újítani a hagyományos LED tévék piacán?

Sony X90J, LED TV, teszt
Sony X90J.
Vágólapra másolva!
A Sony egykor a világ legnagyobb, legbefolyásosabb tv gyártójának számított, ám azok az idők mára a múlt ködébe vesztek. A japán vállalat szerepe mára lecsökkent a dél-koreai és kínai vetélytársak előretörésével, de ez nem jelenti azt, hogy a harcot feladták volna. A cég ma már inkább a felső ligára, azaz a nagy tudású, ám drágább modellekre fókuszál elsősorban. Ennek megfelelően gőzerővel fejlesztenek, és nem csupán az OLED, hanem a hagyományos LED LCD kategóriában is előállnak időről-időre érdekes újdonságokkal, azaz sokat ígérő termékekkel. 
Vágólapra másolva!

Ez utóbbira tökéletes példa a Sony X90J, amelyen egyébként első pillantásra nem is nagyon látszik, hogy egy különleges modell lenne. A dizájnja ugyanis meglehetősen szokványos, hiszen a külsejét alapvetően meghatározó kis, oldalt elhelyezett talpacskákkal korábban már számtalan esetben találkozhattunk. Az jó ötlet, hogy ezek a tappancsok középre is betolhatóak, így a termék elhelyezhető egy keskenyebb szekrényen, asztalon is.

Sony X90J. Forrás: Origo

A készülékház nem különösebben vékony, és mindent összevetve azt semmiképpen nem mondanánk, hogy ez az a tv, aminek a külsejével lenyűgözhetnénk a vendégeinket, ellentétben mondjuk a cég A9J OLED televíziójával. De hát a lényeg úgyis belül lakozik, amihez hozzátartoznak a ki- és bemenetek, amire viszont nem lehet panasz. A jelenlegi legmodernebbnek számító HDMI 2.1 csatlakozók sem hiányoznak a termékről, amely ebből fakadóan akár az új generációs, úgynevezett nextgen játékkonzolok (PlayStation 5, Xbox Series X) vagy gamer PC-k kiegészítője is lehet elméletileg.

Látványvilág

Az X90J nem az idén berobbanó Mini LED, hanem a hagyományos Full Array LED háttérvilágításra épül, amelynél a fénykibocsátó diódákat rács alakzatban helyezik az LCD panel mögött. A készülékben a nagy durranás a Cognitive Processor XR képfeldolgozó chip, amely mesterséges intelligencia segítségével teremti meg a lehető legjobb képi világot, úgy, hogy állítólag valós időben folyamatosan elemzi a képet, és módosítgatja a beállításokat a legtökéletesebb képminőség elérése érdekében.

Őszintén szólva olyan óriási különbséget nem láttunk más gyártók csúcsmodelljei és e Sony televízió között.

Amennyiben a forrásanyag jó, akkor a látványvilág tényleg nagyon szép, de csodákra ez a készülék sem képes. Egy satnya YouTube videóból, vagy szolgáltatói tv adásból ez a tv sem tud varázslatos, 4K HDR hatású képet varázsolni. Mindenesetre a színek természetesek, szépek, de a képalkotási eljárás miatt enyhe fátyolosság mindig érezhető, ha egy OLED-es készülék mellé tesszük. A betekintési szög terén megfelelően teljesít, akár többen is körülülhetik a televíziót, senki sem fog attól szenvedni, hogy vállalhatatlanná torzultak a tónusok.

Dizájnban nem hoz forradalmat. Forrás: Origo

A modell egyébként 3840x2160 képpont megjelenítésére képes, azaz 4K-s. Nem hiányzik belőle a felskálázás technológia sem, amely képes feljavítani az alacsonyabb felbontású anyagok részletességét valamelyest. Mivel egy LCD készülékről van szó, a hibátlan fekete helyett inkább csak nagyon-nagyon szürke feketét látunk, ami teljesen besötétített szobában abszolút érzékelhető. A kontrasztosság megfelelő, ám az is igaz, hogy e téren azért például a Sony OLED tévék is lényegesen jobban teljesítenek. A termék 120 Hz-es, azaz dupla annyi képkocka megjelenítését szavatolja másodpercenként mint a hagyományos rokonai.

Sony X90J. Forrás: Origo

Ez pedig a játékoknál lehet nagyon fontos, mint ahogy az is, hogy a bemeneti késleltetés, azaz az input lag igen-igen alacsony, méréseink szerint 10,6 millisecundum. Tehát a készülék megfelelő sebességgel reagál a bejövő képi jelekre, ami adott esetben döntő lehet a győzelem vagy a vereség között. A mozgásmegjelenítés remek, semmilyen hibát nem tapasztaltunk e téren, de hát ez nem lepett meg, mert a japán holding ebben mindig is nagyon erős volt. A Sony X90J megfelelő forrásanyag esetén az egyes képrészletek fényereje dinamikusan változik az éppen futó tartalom függvényében. Azaz magyarán a készülék támogatja a HDR (High Dynamic Range - nagy dinamikatartomány) típusú filmek és játékok megjelenítését, ami észlelhető a 650 nites maximális fényerőnek köszönhetően. Bár tény, hogy e téren a nagyobb fényerejű modellek látványosabb végeredményt produkálnak.

Hangzás

Bár csak egy 20 wattos integrált hangrendszert építettek a készülékbe, de az átlagos modelleknél jobban szól, köszönhetően a mélysugárzóknak, és bass reflex hangszóróknak. Azt nem mondjuk, hogy képes kiváltani egy hangprojektort vagy egy házimozi szettet, de azt igen, hogy kellően erős és tiszta megszólalást produkál.

Hanghibákat nem tapasztaltunk, tehát szerencsére a zörgéstől, statikus zörejektől megkímélt.

A különféle típusú anyagokhoz előzetesen programozott hangprofilokat nem spórolták ki, de persze minden paraméter egyesével módosítható, és ha ezzel valaki nem akar vacakolni, akkor rábízhatja az elektronikára, amely képes automatikusan belőni a megfelelő beállításokat az éppen futó tartalomtól függően. A készülék elméletileg képes a virtuális térhatású hangzás megteremtésére, de ez a valóságban nem működik egyáltalán, ennek bekapcsolásával csupán némi visszhang effektet kapunk. Azt fontos megjegyezni, hogy a Sony X90J támogatja a Bluetooth használatát, azaz vezeték nélküli úton is csatlakoztatható hozzá kompatibilis hangrendszer, például a fejhallgató.

Okos tv?

A termék a Google által fejlesztett legfrissebb okostévé rendszert kapta meg, ami sajnos a modell leggyengébb pontja. Magyarul tud, de a kezelőfelület a hatalmas ikonok miatt átláthatatlan, és előfordul, hogy sokat kell lapozni-görgetni ahhoz, hogy megtaláljuk a szükséges szolgáltatást vagy funkciót. Ráadásul tele van reklámmal, szponzorált tartalommal, ami igencsak idegesítő. Fagyni ugyan nem fagyott, és zavaró összeomlásokat sem produkált, de a platform hajlamos bizony megdöccenni, megakadni, ami nyilván nem egy katasztrófa, ám attól még bosszantó.

Már az új Google TV rendszert kapta meg. Forrás: Origo

Az elérhető alkalmazások köre hatalmas, több ezer darabra rúg, de úgyis csak néhány tartalomszolgáltató appot használ az ember, minden másra ott a sokkal kényelmesebben kezelhető okostelefon. A remek grafikájú csúcsjátékok hozzáadott értéket jelenthetnének, azonban a gyenge hardver miatt ezek futtatásáról le kell mondani.

Bizonyítvány

A Sony az X90J-vel bebizonyította, hogy a LED LCD fronton sem kell leírni a céget, viszont az is tény, hogy e modelljük nem tökéletes. Az OLED-es televízióik képi világa egyszerűen szebb, és azok jobban is szólnak. Az alkalmazott Google TV okostévé rendszer pedig nem az igazi. Ez utóbbi persze nem a Sony sara, de a vásárlókat ez aztán végképp nem érdekli. A nálunk járt 55 inches változat 400 000 forintba kerül, amivel egyértelműen a drágább ilyen méretű és felbontású televíziók közé tartozik, és ennyiért már lassan kapunk OLED tévét is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!