Ez nem hiányzott: szennyezett oxigén került az egyik legnagyobb chipgyárba, leállt a termelés

Vágólapra másolva!
Többek között az Apple legújabb processzorai is itt készülnek.
Vágólapra másolva!

A globálisan tapasztalható chiphiány miatt drágák a PC-s alkatrészek, alig lehet hozzáférni az új generációs játékkonzolokhoz, és még bizonyos okostelefonokból sem készülhet elég, így minden olyan esemény érzékenyen érintheti a világot, ahol a chipgyártási kapacitást gátolja valami.

Márpedig most ez történt: reggel a világ egyik legmodernebb chipgyárából, a TSMC 5 nanométeres félvezetőket készítő telephelyéről kerültek ki először olyan hírek, hogy a gyártási folyamathoz elengedhetetlen oxigénszállítmányok szennyezettek voltak, így le kellett állítani a termelést.

Helyi lapok beszámolója szerint a TSMC Fab18a nevű gyárában kellett felfüggeszteni a termelést azután, hogy a munkatársak észrevették, hogy az egyik az oxigént szállító teherautóból szennyezett anyag kerül be a rendszerbe, majd ezt követően a TSMC arra utasította a beszállítókat, hogy függesszék fel a szállítást a további vizsgálatokig.

Forrás: CNA

Ezzel szemben maga a gyár először azt nyilatkozta, hogy szó sincs megállásról, mivel ha a rendszerekbe juttatott gáz valóban szennyezett lenne, az sokkal komolyabb problémákat okozna. Ha egyébként ilyesmi történne, akkor valóban le kellene állítani a termelést és kitisztítani a rendszert, a folyamat közben néhány értékes szilíciumostya elveszne.

Később azonban egy hivatalos közleményben már azt írták, fenn áll a gyanúja a szennyezésnek, így azonnal más tartalékokat állítottak be az oxigén utánpótlására, a gyártás minőségének fenntartása érdekében pedig nagyon szigorú protokkolok mentén járnak el az esetet követően. Úgy vélik azonban, hogy az eset nem volt "jelentős hatással" a működésre, és minden rendben zajlik.

Az igazság tehát valahol a kettő között lehet: biztosan történt valami, de remélhetőleg komolyabb leállásra nem került sor, hiszen a világnak nem hiányzik, hogy további hiány alakuljon ki az elektronikai eszközökből, így azok még drágábbá váljanak.