Így változnak meg a jövő okostelefonjai

Vágólapra másolva!
Az okostelefonok évről-évre láthatóan fejlődnek, azonban ez a fejlődés az utóbbi időszakban mintha már nem lenne olyan látványos. Kicsit mindig szebbek lesznek a kijelzők, jobbak a kamerák, és már a mögöttük lévő hardver is fölöslegesen erős, de a hatalmas ugrások valahogy elmaradnak. Úgy véljük azonban, hogy még ebben az évtizedben számíthatunk igazán érdekes újdonságokra is!
Vágólapra másolva!

1. Hajlítható és széthúzható kijelzők mindenhova

Szinte borítékolható, hogy a következő években rohamosan terjednek majd a hajlítható kijelzők. Ezek persze most is, és még jó darabig leginkább a prémium kategóriá csúcsában jelennek majd meg, de a Samsung például ígéretet tett arra, hogy fokozatosan lehozza majd ezeket az elérhetőbb árú termékeibe is. Tippünk szerint már arra sem kell sokat várni, hogy az Apple is előálljon egy ilyen telefonnal.

Forrás: Samsung

Ezen kívül ha nem is közeli a jövőben, de évtized végéhez közelítve már mindennaposak lehetnek a széthúzható kijelzők is, amikből már most is léteznek működő prototípusok, például a Samsungnak is. Igaz, ezt még 12 millimétert lehet húzni, ami nem sok, további fejlesztéssel azonban egy viszonylag kicsi kijelzőből csinálhatunk majd akár egy táblagép-méretet is.

2. Öngyógyító kijelző és változtatható színű hátlap

Hiába raknak egyre strapabíróbb kijelzők a modern okostelefonokba, valahogy egyik sem tudja megakadályozni azt a szörnyűséget, amikor a két napja újonnan vásárolt méregdrága készülékünket véletlenül leverjük az asztalról és pókhálósra törik a képernyő.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Szerencsére több kutatás is folyik ezzel kapcsolatban, melyek olyan anyagokat (jellemzően polimereket) használnának a manapság bevett üveg helyett, melyek bizonyos mértékig képesek az öngyógyításra, például nyomás hatására, az ujjainkből érkező hőt felhasználva. Ehhez hasonlóan szintén folynak már kísérletek olyan hátlapi megoldásokkal kapcsolatban is, amik lehetővé teszik a szín megváltoztatását, ha meguntuk az eredetit.

3. Vezetéknélküli töltés akár a levegőn át is

Lassan már az olcsóbb készülékek esetében is elvárás, hogy képesek legyenek vezetéknélküli töltésre, így persze a szabványos vezetéknélküli töltől is egyre inkább terjedésnek indulnak majd. Néhány év múlva tehát várható, hogy a telefonokról nem csak a fülhallgató kimenet, hanem a töltésre szolgáló csatlakozó is eltűnik majd, és már csak vezetékmentesen tudjuk majd ezt megoldani.

Forrás: 9to5Mac

De nem kell leragadni a mostani helyzetnél, vagyis annál, hogy rátesszük egy indukciós felületre a telefont. Több vállalat is dolgozik azon, hogy megvalósulhasson a levegőn keresztüli vezetéknélküli töltés, akár egy-két méter távolságból is. Így "töltőállomások" tehát a jövőben beépíthetők lesznek rengeteg helyre, akár számítógépekbe, akár hűtőkbe, akár csak simán az üzlethelyiségekbe, így bárhol és bármikor tölthetjük majd a telefont.

4. Holografika és kevert valóság

Habár korábban próbálkozott már holografikus kijelzővel a RED a nagyon súlyosan befuccsolt Hydrogen One nevű készülékével, és azóta más nem is nagyon próbálkozott ilyet piacra dobni, ez nem jelenti azt, hogy a gyártók nem foglalkoznak a kérdéssel aktívan. Többek között a Samsung is folyamatosan jegyez be ezzek kapcsolatos szabadalmakat, és a laborokban már létezik olyan szupervékony kijelző, ami képes 3D-s holografikus kép kivetítésére.

Forrás: Facebook

Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb szerep jut majd az kevert valóságnak (AR) is a jövőben, az Apple is egyértelműen erre készül azzal, hogy egyre több készülékének a hátulján helyet ez például LiDAR-szenzort. Éveken belül eljöhet az idő, amikor a valóságot már egyre kevésbé a saját szemeinken keresztül, hanem az okostelefonon látjuk majd, amelyik menet közben rengeteg információval és segítéssgel fog ellátni az AR használatával.

5. Valójában egyre több más okoseszközt fogunk használni

Nem kérdés, hogy az okostelefon mára sokak életének alapvető központi eleme, ami rengeteg feladatra képes, és rengeteg dolog függ tőle. Azonban egyre inkább közelítjük azt a pontot, amikor már nem lesz érdemes mindent a telefonra bízni, mert már túl nagy "erőfeszítést" jelent majd, hogy minden aprósághoz végig kelljen menni azon a folyamaton. hogy megtaláljuk a készüléket -> feloldjuk -> megkeressük a megfelelő alkalmazást -> elvégezzük a dolgunkat -> lezárjuk.

Forrás: fossil

Szakértők szerint éppen ezért egyre fontosabbá válnak majd a mindennapi kényelmünk szempontjából az egyéb okoseszközök. Az edzéshez hatékonyabb egy okoskarperec, az okosotthon vezérléséhez (és zenehallgatáshoz) egy okoshangszóró, az egészségünk monitorozáshoz az okosruha, és ezek száma csak növekedni fog, ahogy az 5G terjedésével szinte minden létező eszköz kapcsolódik majd az internethez, és így mesterséges intelligenciával vezérelhetővé válik.