AirTaggel bizonyít törvénysértést egy ügyvéd

szeméttelep hulladék landfill garbage waste
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A szeméttelepen végezték az amerikai hajléktalanok megőrzendő holmijai.
Vágólapra másolva!

Újabb kreatív felhasználási módot találtak az Apple AirTag követőkütyünek, egy hajléktalanok jogait képviselni próbáló, Oregon állambeli ügyvéd a segítségével kívánja bizonyítani egy takarítócég törvénytelen viselkedését.

A kép csak illusztráció Forrás: Pasi Mäenpää / Pixabay

A Rapid Response Bio Clean vállalat Portland városának bedolgozva többek közt hajléktalanok táborhelyeinek felszámolásával foglalkozik, ami legális tevékenység. Viszont egy oregoni törvény szerint a táborok eltakarításakor harminc napig meg kell őrizni minden olyan tárgyat, amely nyilvánvalóan egy hontalanhoz tartozik és praktikus célja van, hogy igény esetén a gazdáik értük mehessenek. A takarítók elméletben csak az egészségre veszélyt jelentő és limlom kategóriás tárgyakat vihetik azonnal a szeméttelepre, ám a hajléktalanok szerint az efféle takarításoknál rutinszerűen mindenüknek nyoma vész.

Michael Fuller a Laurelhurst Parkban található táborhely eltakarítása előtt tizenhat Apple AirTag követőkütyüt erősített olyan tárgyakra, amelyek szerint beleesnek a megőrzendő kategóriába. A takarítást követően ezek közül jó néhány a hulladékelosztóban kötött ki, többek közt kesztyűt, hangszórót, festményeket, dugattyús kávéfőzőt is vittek a takarítást végzők.

A dolgozók zsebeiben lapuló iPhone-ok buktatták le a törvénytelen magatartást.

Portland városa a takarítócéghez irányította az ügyben kérdéseket feltenni kívánó újságírókat, a takarítócég viszont nem hajlandó kommentálni a leleplezést. Fuller kompenzációt szeretne kiharcolni az ügyfeleinek, és állítása szerint addig folytatja az airtages bizonyítékgyűjtést, amíg törvényessé nem válik a takarítócégek munkája.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!