A Steam szerint átgázolt a konkurencián a GeForce RTX 3000 termékcsalád.

Elsősorban Németországból már jó ideje olyan információk érkeznek, hogy mennyire jól fogynak az AMD processzorai és videokártyái. A vezető digitális számítógépes játékbolt ezt csak részlegesen képes alátámasztani, a Steam friss statisztikái szerint a központi egységek terén az elmúlt évben az AMD valóban képes volt olyan 8% piaci részt elhódítani az Inteltől, a PC-s játékosok jelenleg 29,2% használ Ryzen vagy Athlon processzort.

MSI GeForce RTX 3080 Gaming Trio 10GForrás: MSI

A videókártyák piacán már nem ilyen rózsás a helyzet, az AMD Radeon termékek aránya 15-16% körül mozog, egy ideje folyamatosan csökkenő részesedési trenddel. Ennek a magyarázata is kiolvasható a Steam statisztikáiból, az NVIDIA GeForce RTX 3000 és az AMD Radeon RX 6000 szériás kártyák használatának aránya 11:1-hez, százalékokban kifejezve 3,88% és 0,35% a részesedésük.

Tizenkét legújabb generációs grafikus kártyát vett gamerből csak egy választott Radeont, a csúcs GeForce RTX 3090 modellel pedig többen rendelkeznek (0,38%), mint ahányan Radeon RX 6000 családba tartozóval összesen.

Ez kínosan nagy vereség az AMD számára, de minden bizonnyal több jelentős oka is van a mérlegnek.

  • A jelenlegi generációs kártyák forgalmazásának kezdete óta semelyik gyártó sem volt képes tömegek számára megfizethető videókártyát elérhetővé tenni, ami potenciálisan inkább az AMD számára fájhatott, hiszen a márkának jelentős közönsége van a szűk és a realisztikus büdzsével gazdálkodó gamerek közt, ők nem tudtak ilyen árak mellett új grafikus vezérlőt beszerezni.
  • A GeForce RTX 3000 modellek mellett szól a játékgyorsító DLSS-technológia és a kétszer jobb valós idejű sugárkövetési teljesítmény is, érthető módon akik képesek akár többszörösen túlárazva új grafikus kártyát venni, azok a lehető legtöbbet szeretnék kapni a túl sok pénzükért cserébe.
  • További potenciális ok a vártnál nagyobb különbségre, hogy jobb lehetett az NVIDIA termékeinek elérhetősége, az AMD rendelkezésére álló gyártási erőforrásokból rengeteget lefoglalt a PlayStation 5 és az Xbox Series termékekben dolgozó rendszerlapkák előállítása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!