Ez itt az óriás, amit még sosem látott a világ

hisense laser tv, teszt, 88L5VG
Hisense 88L5VG Laser TV.
Vágólapra másolva!
A kínai elektronikai cégeket már jó ideje nem lehet elintézni azzal, hogy csak olcsó, gagyi termékeket gyártanak és szolgaian másolják a "nagyokat". Az IT világban a Lenovo villant érdekes újdonságokat régóta, a telefóniában a Huawei, a OnePlus és a Xiaomi tarol úttörő termékeivel, és távol-keleti országok vállalatai, már a királykategóriában, a tévés szektorban is letették a névjegyüket járatlan utakra merészkedő készülékeikkel.
Vágólapra másolva!

Ez utóbbiak közé tartozik a Hisense, amely az idei évben végre hosszas várakozás után hazánkban is létrehozta hivatalos képviseletét, és elkezdte árulni a modelleket. Köztük a Laser TV-nek nevezett masinát is, egészen pontosan annak 88 inches idei változatát, amely unikálisnak számít a hazai és a globális piacon is egyaránt.

Laser TV, az meg mi?

A 88L5VG a szó szoros értelmében nem nevezhető televíziónak, inkább a tévék és projektorok közötti átmenetet képviseli.

A termék ugyanis egy speciális 88 inches képátlóval bíró képernyőre-vászonra, valamint egy ultra rövid vetítési távolságú, lézeres projektorra épül.

Ez utóbbi a hagyományos projektoroktól eltérően mindössze csupán 20 centiméteres távolságról hoz létre gigantikus méretű képet. Azaz gyakorlatilag oda lehet tenni a fal mellé, és így mindent összevetve nem foglal több helyet, mint egy televízió.

Hisense 88L5VG Laser TV Forrás: Origo

Egy tévénél a projektor maga jóval kompaktabb, hiszen 54,7 centiméteres szélességéhez 34,6 centiméteres mélység és 15,8 centiméteres magasság társul. Azaz használat után akár egy laza mozdulattal be is lehet tenni a szekrénybe, vagy egy méretesebb fiókba. A korábban megismert projektoroktól eltérően egyébként a kép mérete fix, azzal nem lehet játszani, pontosan igazodik a speciális vászonhoz.

Ilyen vásznat még nem látott a világ

Ez utóbbi egyébként tényleg egy különleges darab, hiszen direkt ehhez a termékhez tervezték. Ennek köszönhetően a lehető legnagyobb fényerőt produkálva, a legjobban jeleníti meg a tónusokat. És ez még nem minden, hiszen a hangzásért is ez a komponens felel. Nem, nem arról van szó, hogy hangszórókat építettek volna bele, bár majdnem ez a helyzet. A megjelenítőben ugyanis 100 000 apró szónikus cellát helyeztek el, amelyek a hang visszaverődését szolgálják.

Apró szónikus cellék irányítják a hangot a nézők felé Forrás: Origo

Ennek következtében pedig a néző onnan hallja a hangokat, ahonnan azoknak az épp futó tartalom alapján jönniük kellene. Tehát ha például a bal felső sarokban egy repülőgépet látunk, a jobb alsóban egy vonyító kutyát, akkor a zúgás a bal felső sarok irányából érkezik, az ugatás pedig az ellentétes oldalról. Ez meglehetősen futurisztikusan hangzik, hogy őszinték legyünk, eleinte kétkedtünk is benne, de a legnagyobb meglepetésünkre azt tapasztaltuk, hogy a dolog a valóságban tényleg működik.

Szépen, pontról pontra körbehaladva állíthatjuk be a vetített kép széleit, hogy pontosan illeszkedjen a vászonhoz Forrás: Origo

Ráadásul ez a technológia képes visszaadni az akár 50 Hz-es mélyeket is, így a jó hangzás alapját jelentő gazdag, döngő basszusok sem hiányoznak. Ennél is fontosabb, hogy hibákat nem tapasztaltunk, és a hangerőre sem lehet panasz, hiszen maximumra csavarva akár eléri a 90 dB-t, ami nagyjából olyan hangos, mintha egy versenyautó száguldana el mellettünk. Tehát a szónikus hangrendszer személyében egy abszolút életképes megoldással rukkolt elő a kínai cég.

Mit látunk?

A készülék képes a 4K felbontás megjelenítésére, tehát e tekintetben is felveszi a versenyt a televíziókkal. Megkapta a Hisense egyedi felskálázási eljárását, amely képes az alacsonyabb részletességű anyagok feljavítására, a mesterséges intelligencia segítségével kipótolja a hiányosságokat. Az alkalmazott lézeres fényforrásnak köszönhetően a színekre nem lehet panasz, természetesek, valósághűek, nagyjából annyira élénkek, mint a LED LCD tévék, viszont e téren a jobb OLED készülékekkel nem kelhetnek versenyre.

Valójában ez a projektor felel a képért Forrás: Origo

A maximális fényerő szerintünk a termék egyik hátránya, hiszen akkor nem olyan jó a kép, ha besüt a nap a szobába.

Legalább félhomályra, szűrt fényre van szüksége, de a legjobban a sötétet szereti.

Ez jelenleg elmondható az összes vetítőről, szóval e téren nem okozott meglepetést a modell, nagyjából ezt vártuk tőle, de tény, hogy e téren elmarad a tévéktől. A modell támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadását, és ha kellően sötét van, akkor a HDR effekt kifejezetten látványos. A képalkotási technológiából fakadóan a tökéletes fekete helyett inkább csak nagyon-nagyon sötét szürkét látunk. A tapasztalataink szerint a kontraszt terén egy picit elmarad az OLED és QLED televízióktól is.

A mozgásmegjelenítés teljesen rendben van, semmilyen hibát nem tapasztaltunk.

Amennyiben mégis akadozás lépne fel, akkor a MEMC nevű eljárás aktiválásával azon könnyen lehet javítani, hiszen ez a funkció virtuális, a processzor által kiszámolt képkockákat pakol be a valódiak közé. Ám mivel a maximális képfrissítési ráta csak 60 Hz, emiatt játékra, főleg e-sportra nem ez a masina a legjobb megoldás. A filmekhez, sportközvetítésekhez, magazinműsorokhoz viszont tökéletesen passzol. A betekintési szög a hagyományos projektoroknál kiváló, itt viszont azt tapasztaltuk, hogy 160 fok környékéről már enyhén fakulni kezdenek a színek, ami minden bizonnyal a vászon különleges kialakításából adódik. Az ilyen típusú eszközöknél fontos szempont az üzemidő, de ezzel itt nincs gond, hiszen az eléri a 25 000 órát, ami azt jelenti, hogy átlagos használat mellett évtizedekig üzemképes marad.

Lehetne okosabb...

A Hisense úgy döntött (egyébként nagyon helyesen) több más nagy gyártótól eltérően, hogy köszöni, de nem kér a Google sokat szidott okostévé rendszeréből. Ehelyett a Vidaa nevű smart platformot használják, amelynek fejlesztéséhez egyébként van is némi köze a kínai vállalatnak. A Vidaa viszont még messze van a tökéletestől, hiszen bár magyarul tud, de fordítási hibák még akadnak benne. De nem is ez a legnagyobb baj vele, hanem, hogy a grafikus kezelőfelület kicsit átláthatatlan olykor, egyes fontos funkciók nehézkesen érhetőek el. Viszont stabilitási problémákba nem futottunk bele, és a sebességre sem lehet panasz.

Alaposan el van látva csatlakozókkal Forrás: Origo

A smart platform egyik fő funkciója a különféle internetes alkalmazások közvetlen elérésének lehetősége. E téren a Vidaa jól, de nem hibátlanul teljesít. Van Netflix, YouTube, Amazon Prime és Spotify is, viszont az HBO Go hiányzik, vagy legalábbis mi nem leltük meg. Ez pedig itthon egy meglehetősen népszerű applikációnak számít. Van egyébként böngésző is, szóval aki netezgetni akar a lézer tévén, az simán megteheti.

Kinél válhat be?

A Hisense a 88L5VG Laser TV-t azoknak szánja, akik gigantikus képernyőre vágynak ez tiszta sor, hiszen a képméret nem csökkenthető. A termék előnye a jó ár lehet, hiszen a modell már 1 150 000 forintért megvehető, ami persze nem kevés pénz, de egy hasonló méretű és tudású televízió ennél lényegesen többe kerül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!