Okos cserepek forradalmasíthatják az otthoni növénytermesztést

okos, cserép, virágcserép, smart
Akadnak egészen diszkrét darabok is.
Vágólapra másolva!
A modern nagyvárosokban egyre többen szembesülnek azzal, hogy még a legalapvetőbb élelmiszerek ellátását illetően is totálisan függővé váltak más, külső szereplőktől. A globális világjárvány alatt sokan fedezték fel, hogy otthon is lehet például kenyeret sütni, vagy akár növényeket termeszteni. Ami persze falun, kertvárosi környezetben természetes lehet, az egy sűrűn beépített urbánus környezetben nem is olyan egyszerű. De, mint annyi mindenre, már erre is van számos megoldás.
Vágólapra másolva!

Egyre több vállalat foglalkozik olyan intelligens eszközök fejlesztésével és gyártásával, amelyek mindenki számára elősegítik a saját növények nevelgetését. Ezek az úgynevezett okos cserepek, amelyek első prototípusai még csak néhány évvel ezelőtt bukkantak fel, ma már viszont egyre terebélyesedő kínálatból választhatja ki mindenki számára a legszimpatikusabbat, vagy amelyik a leginkább passzol igényeihez, illetve pénztárcájának vastagságához.

Hogy működik?

Az okos cserepek olyan berendezések, amelyek különféle fejlett érzékelők és technológiák együttműködéseként képesek átvenni a természet szerepét, még akkor is, ha a gazdájuk megfeledkezik alapvető feladatairól. A termékek rendelkeznek beépített szenzorokkal, amelyek állandóan monitorozzák a talaj minőségét, víz- és tápanyagtartalmát, a külső hőmérsékletet, a páratartalmat, illetve az esetleges kártevők nyomait keresik. Az így beszerzett információk alapján pedig képesek a saját beépített tartályaikból pótolni az esetleges hiányosságokat. Ennek köszönhetően pedig humán erőforrás beavatkozása nélkül is hosszú időn keresztül életben tudnak tartani egy növényt. Sőt, konkrétan jobb munkát végeznek, mint ha egy emberre lenne bízva ez a munka, ugyanis képesek mindig a legideálisabb mennyiségű vízzel és/vagy tápanyaggal ellátni a talajt, és ez által a növényt.

Ehhez pedig a tudományt, és nem a mágiát hívják segítségül, hiszen maga a cserép nem tudja, hogy a benne lévő növény micsoda, és mire van szüksége.

Az utasításokat egy mobil eszközről, annak is egy speciális szoftverétől kapja. A már említett érzékelők ugyanis a beérkezett adatokat egy direkt e célra fejlesztett alkalmazáshoz továbbítják, amely feldolgozza és kiértékeli azokat. Ebben az alkalmazásban kell a felhasználónak megadnia, hogy milyen növény is van a cserépben, a program adatbázisában pedig megtalálhatóak az ideális körülmények megteremtéséhez szükséges információk. Tehát az app tudja, hogy mi van az okos cserépben, és azt is tudja, hogy talaj milyen állapotban van, valamint azt is, hogy milyennek kellene lennie. Ezt követően pedig adott esetben kiadhatja az utasítást a locsolásra.

Közösség és mesterséges intelligencia

A korábban már beérkezett információkat ez a szoftver képes elraktározni, és azokból látványos grafikákat, ábrákat is készíthet. Ez által a felhasználó nyomon követheti a növénye fejlődését, a talaj, a hőmérséklet és a páratartalom változásának függvényében. Még arra is van lehetőség jó néhány terméknél, hogy minden egyes növényhez egy különálló fiókot rendeljen, amelyben gyűlnek az említett adatok, ábrák, illetve a növekedés közben készített képek. A felhasználó pedig ezeket az adatokat egy közösségi felületen sokszor meg is oszthatja másokkal, tehát ily módon egymástól is lehet tanulni.

Akadnak egészen diszkrét darabok is Forrás: B D C I - Borderless Design Consulancy

Ez a közös tanulási folyamat egyébként a háttérben, láthatatlanul, a gépek szintjén is történhet. Vannak olyan okos cserepek, amelynek szoftverei a kapott információkat feltöltik egy felhő alapú rendszerbe, ahol egy mesterséges intelligencia alapú komplex rendszer gépi tanulási módszerek segítségével tökéletesíti tovább a működését.

Mire jó?

El is értünk a legfontosabb kérdéshez, azaz, hogy mire is lehet jó egy okos otthoni cserép. Nos, az említett adatbázisokban megtalálhatóak a virágok épp úgy, mint a zöldségfélék vagy a fűszernövények. Tehát például nevelgethetünk otthon az intelligens kaspóban tulipánt, épp úgy, mint paradicsomot, vagy mondjuk bazsalikomot, azzal a tudattal, hogy a lehető legtökéletesebb körülményeket teremtettük meg.

Az okos cserepek egyre inkább elterjedőben vannak Forrás: Mu-design

Már léteznek olyan okos cserepek is, amelyek rendelkeznek integrált világító rendszerrel, azaz nem is szükséges feltétlenül, hogy elég fény érje a növényeket. De azért természetesen nem árt gondoskodni arról a siker érdekében, hogy megteremtsük a lehető legmegfelelőbb körülményeket.

Dizájn, kialakítás

Az okos cserepek mérete és kialakítása is nagyon eltérő lehet, tehát van miből válogatni. Vannak olyan termékek, amelyek hossza eléri a fél métert, és akár egy terasz korlátjára is felszerelhetőek. A skála másik végén pedig ott vannak azok az aprócska eszközök, amelyek akkorák, mint egy kisebb kaspó, amelybe egy kaktusz épp, hogy befér.

A méretük eltérő lehet, vannak egész nagy darabok is Forrás: Tregren

Akadnak egyébként olyan masinák is, amelyekbe hangulatvilágítás megteremtésére képes LED-eket, illetve hangszórót is építettek, tehát látszik, hogy próbálnak extrém irányba is elmozdulni a fejlesztők. Erre nyilván nincs mindenkinek szüksége, de tény, hogy biztos akad, aki értékeli az ilyen jellegű szolgáltatásokat is.

Ár és vélemény

Az intelligens virágcserepek a kezdeti időszakban igen sok pénzbe kerültek, hiszen az első eszközökért jellemzően 50-60 000 forintot kértek el. Ma megfigyelhető, hogy szétnyílt az árolló, hiszen vannak ennél lényegesen olcsóbb és drágább ilyen jellegű eszközök is. Ez azt jelenti, hogy egy belépő szintű smart kaspó akár már 10 000 forintért beszerezhető, a prémium darabokért pedig százezreket kell letenni az asztalra.

Vannak olyan masinák, amelyek beépített fényforrással is rendelkeznek Forrás: Tregren

Mi évekkel ezelőtt találkoztunk először okos virágcseréppel, és már az első tapasztalatok is nagyon pozitívak voltak. Azóta is azon a véleményen vagyunk, hogy egy jó intelligens cserép a megfelelő szoftverrel borzasztó hasznos lehet, és abszolút megérheti az árát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!