Egy új piacteret hirdet így az üzemeltetője, a kártyák fele még használhatónak tűnik.

Nem aprózta el egy lopott bankkártyaadatok kereskedelmével foglalkozó alvilági fórum üzemeltetője a szolgáltatásának reklámozását, a májusban indult AllWorld Cards komolyságának bizonyítására egymillió lopott bankkártya adatait tette ingyen elérhetővé. A bejelentés szerint a 2018-2019 környékén megfújt adatok körülbelül 20%-a még használható, azonban a D3Labs biztonsági cég szerint ténylegesen 50% környékén van az arány, azaz félmillió szabadon elérhetővé tett kártyaadat lehet használható jogosulatlan internetes fizetésre.

A kép csak illusztrációForrás: NurPhoto/Jaap Arriens

A kártyaadatokat tipikusan adathalász webhelyeken át és üzletek fizetési termináljaira telepített kártevőkkel szokták megszerezni a bűnözők. A Cyble biztonsági cég szerint a mostani ügyben ötszáznál is több bank ügyfelei érintettek a világ minden tájáról, magyar pénzintézet által kibocsátott kártya nincs az adathalmazban. A kártyák érintettsége az Am I Breached keresővel ellenőrizhető.

Az adatbázis minden esetben tartalmazza a kártyaszámot, a lejárati dátumot és a CVV kódot, ezek mellett pedig esetenként a kártyatulaj neve, országa, lakcíme, e-mail-címe, telefonszáma is megtalálható lehet benne. Az adatokat megvásárló bűnözők általában digitális termékeket, például virtuális ajándékkártyákat vásárolnak a lopott kártyaadatokkal, azokat értékesítéséből tesznek szert bevételre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!