Egymillió lopott bankkártya adatai vihetőek ingyen

Mastercard, bankkártya
MasterCard is said to have overcharged banks for transaction costs between 1992 and 2007. Some 46 million consumers suffered extra costs due to the banks putting the charges through to customers. A claim has been filed in the UK against the credit card company. Bydgoszcz, Poland, on September 9 2016. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egy új piacteret hirdet így az üzemeltetője, a kártyák fele még használhatónak tűnik.
Vágólapra másolva!

Nem aprózta el egy lopott bankkártyaadatok kereskedelmével foglalkozó alvilági fórum üzemeltetője a szolgáltatásának reklámozását, a májusban indult AllWorld Cards komolyságának bizonyítására egymillió lopott bankkártya adatait tette ingyen elérhetővé. A bejelentés szerint a 2018-2019 környékén megfújt adatok körülbelül 20%-a még használható, azonban a D3Labs biztonsági cég szerint ténylegesen 50% környékén van az arány, azaz félmillió szabadon elérhetővé tett kártyaadat lehet használható jogosulatlan internetes fizetésre.

A kép csak illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens

A kártyaadatokat tipikusan adathalász webhelyeken át és üzletek fizetési termináljaira telepített kártevőkkel szokták megszerezni a bűnözők. A Cyble biztonsági cég szerint a mostani ügyben ötszáznál is több bank ügyfelei érintettek a világ minden tájáról, magyar pénzintézet által kibocsátott kártya nincs az adathalmazban. A kártyák érintettsége az Am I Breached keresővel ellenőrizhető.

Az adatbázis minden esetben tartalmazza a kártyaszámot, a lejárati dátumot és a CVV kódot, ezek mellett pedig esetenként a kártyatulaj neve, országa, lakcíme, e-mail-címe, telefonszáma is megtalálható lehet benne. Az adatokat megvásárló bűnözők általában digitális termékeket, például virtuális ajándékkártyákat vásárolnak a lopott kártyaadatokkal, azokat értékesítéséből tesznek szert bevételre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!