Kiváló Full HD felbontású játékfuttatásra, de még az ajánlott árán is túl drága.

Papíron megkezdődött az AMD eddig legolcsóbb RDNA2 architektúrát használó, asztali PC-kbe szánt videókártyájának forgalmazása. A gyártó szerint a Radeon RX 6600 XT modellt azoknak szánja, akik Full HD (1920×1080 pixel) felbontásban szeretnék nagyon magas minőségi beállítások mellett futtatni a legújabb játékokat, a harmadik felek által végzett tesztek pedig alátámasztották, hogy ténylegesen megfelel erre a célra.

AMD Radeon RX 6600 XTForrás: AMD

A Digital Foundry mérései alapján az újdonság teljesítményre a GeForce RTX 3060 és az RTX 3060 Ti között van, ám inkább az előbbihez áll közelebb, viszont a sugárkövetést támogató játékok esetén a funkció bekapcsolásakor a vártnak megfelelően alaposan lemarad. Házon belüli összehasonlításban alapvetően a Radeon RX 5700 XT-nek felel meg, csak épp olyan 65 wattal kevesebbet fogyaszt annál.

A termék legnagyobb problémáját az árazása jelenti, a briteknél elméletben 329 fontnál, körülbelül 137 ezer forintnál kellene kezdődnie, ami már alapjáraton is masszívan több annál, mint amit illene elkérni egy Full HD-s játékra szánt grafikus vezérlőért. Kontextusként hasonló összegért PlayStation 5 Digital Edition és Xbox Series S, egy árszinttel feljebb pedig PlayStation 5 és Xbox Series X konzol vehető.

Jelen pillanatban a gyári túlárazás kérdése persze abszolút elméleti probléma, hiszen a piaci állapotok miatt ténylegesen ennél is masszívan drágább lesz a Radeon RX 6600 XT.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!