Elcsúszott az árán a Radeon RX 6600 XT

amd radeon rx 6600 xt videokártya grafikus kártya
AMD Radeon RX 6600 XT
Vágólapra másolva!
Kiváló Full HD felbontású játékfuttatásra, de még az ajánlott árán is túl drága.
Vágólapra másolva!

Papíron megkezdődött az AMD eddig legolcsóbb RDNA2 architektúrát használó, asztali PC-kbe szánt videókártyájának forgalmazása. A gyártó szerint a Radeon RX 6600 XT modellt azoknak szánja, akik Full HD (1920×1080 pixel) felbontásban szeretnék nagyon magas minőségi beállítások mellett futtatni a legújabb játékokat, a harmadik felek által végzett tesztek pedig alátámasztották, hogy ténylegesen megfelel erre a célra.

AMD Radeon RX 6600 XT Forrás: AMD

A Digital Foundry mérései alapján az újdonság teljesítményre a GeForce RTX 3060 és az RTX 3060 Ti között van, ám inkább az előbbihez áll közelebb, viszont a sugárkövetést támogató játékok esetén a funkció bekapcsolásakor a vártnak megfelelően alaposan lemarad. Házon belüli összehasonlításban alapvetően a Radeon RX 5700 XT-nek felel meg, csak épp olyan 65 wattal kevesebbet fogyaszt annál.

A termék legnagyobb problémáját az árazása jelenti, a briteknél elméletben 329 fontnál, körülbelül 137 ezer forintnál kellene kezdődnie, ami már alapjáraton is masszívan több annál, mint amit illene elkérni egy Full HD-s játékra szánt grafikus vezérlőért. Kontextusként hasonló összegért PlayStation 5 Digital Edition és Xbox Series S, egy árszinttel feljebb pedig PlayStation 5 és Xbox Series X konzol vehető.

Jelen pillanatban a gyári túlárazás kérdése persze abszolút elméleti probléma, hiszen a piaci állapotok miatt ténylegesen ennél is masszívan drágább lesz a Radeon RX 6600 XT.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!