Felvásárolja az Avastot a NortonLifeLock

avast avg
Vágólapra másolva!
A legnagyobb fogyasztókat célzó biztonsági cég jön létre az akvizícióval.
Vágólapra másolva!

Hamarosan új szelek fújnak majd a fogyasztókat célzó biztonsági szoftverek piacán, a korábban Symantec néven ismert NortonLifelock 8,6 milliárd dollárért felvásárolja a prágai székhelyű, ám a brit tőzsdén jegyzett Avastot. Ezzel együtt az AVG márka is tulajdonába kerül, az Avast 2016-ban vásárolta fel a riválisát. A vállalatnak idén ez már a második akvizíciója, januárban az Avira került a tulajdonába.

A kép csak illusztráció Forrás: Avast

A NortonLifelock tájékoztatása szerint a mostani felvásárlással a világ legnagyobb fogyasztókra fókuszáló biztonsági cége jön létre, amely ötszázmilliónál is több ügyfelet szolgál majd ki a freemium és a prémium antivírusaival.

Egyelőre nem világos, hogy a NortlonLifelock mit kíván kezdeni hosszabb távon a már birtokába jutott vagy hamarosan hozzá kerülő rengeteg márkával, de az ismertségük miatt nem lenne meglepő a megtartásuk. Viszont költséghatékonysági okból észszerű volna az összes termékben közös technológiára átállni, ami nem feltétlenül szolgálná az ügyfelek érdekeit.

A fogyasztókat célzó vírusirtók piacának konszolidációja nem meglepő, hiszen a Windows 8-tól kezdve a Microsoft elkezdte beépített antivírussal szállítani a Windowst, ráadásul a Windows 10 gyári megoldása már régóta konzisztensen remek detekciós rátát mutat fel a független víruslaborok tesztjein. Emiatt a Windows 10 otthoni felhasználóinak jó ideje nincs feltétlenül szükségük harmadik féltől származó antivírusra, ami nehéz helyzetbe hozta az őket célzó termékek fejlesztésére szakosodott piaci szereplőket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!