Egy kriptovaluták mozgatását és átváltását végző szolgáltatást tört fel.

A héten minden idők legnagyobb kriptovalutás rablását hajtotta végre egy magát fehér kalaposnak mondó hacker, körülbelül 600 millió dollár, avagy 180 milliárd forint értékű kriptovalutát lopott ki a kínai Poly Networktől. Egy elsősorban bányászok által használt pénzügyi szolgáltatóról van szó, amely költséghatékonyan teszi lehetővé a kriptovaluták blokkláncok közti mozgatását és átváltását.

A kép csak illusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Az ügy gyorsan bizarr forulatot vett: azzal állt elő a hacker, hogy nem érdekli különösebben a pénz, soha nem kívánta megtartani a zsákmányt, a lopással csak fel akarta hívni a figyelmet egy általa felfedezett hibára, így mindent visszaad. A Poly tájékoztatása szerint magyar idő szerint csütörtök estére a támadó némi befagyasztott Tether kivételével állta a szavát, azonban a vállalat némi türelmet kért az ügyfelektől, hiszen időbe telik jóváírni számláikon a kriptovalutáikat.

Egyelőre nem világos, hogy mi történik majd a hackerrel, ám a Poly Network állítólag amnesztiát és pénzjutalmat ígért neki az ellopott kritpovaluta visszaadásáért, amit állítólag nem fogadott el, plusz a cég nyíltan együtt dolgozott vele a visszatérítési folyamat során.

Közben a blokkláncos ügyekre szakosodott SlowMist biztonsági cég azzal állt elő, hogy sikerült azonosítania a támadó e-mail-címét, IP-címét és a használt eszközének ujjlenyomatát, így ha jók az információk, akkor egy illetékes hatóságnak sikerülhet letartóztatni az illetőt, ha feljelentést tesz a Poly.

Jelen körülmények között nem világos, hogy egyáltalán van-e mérlegelési lehetősége a cégnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!