Késik a jövő okosotthonos szabványa

google home mini okoshangszóró okosotthon smart home
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Dolgozni kell még a Matteren a startpisztoly eldördülése előtt.
Vágólapra másolva!

Pár hónappal ezelőtt látszólag révbe ért az eredetileg CHIP-ként (Connected Home over IP) emlegetett, majd Matter végleges nevet kapott okosotthonos protokoll. A többek közt az Amazon, az Apple és a Google által is támogatott szabvány véget fog vetni a piacon jelenleg uralkodó vadnyugati állapotoknak, a Matter logóval rendelkező termékek garantáltan kompatibilisek lesznek egymással, így a vevők szabadon kombinálhatják majd a különböző márkák kütyüit az okosotthonos rendszereikben.

A kép csak illusztráció Forrás: Google

A Matter némi csúszást követően idén véglegesedett, és az volt a terv, hogy az év végén piacra kerülhetnek a logójával ellátott első termékek. A megoldásért felelős Connectivity Standards Alliance most közölte, hogy ez mégsem fog megtörténni, csak valamikor 2022 első felében indulhat a Matter hitelesítési programja, ebből fakadóan még egy évre is lehetünk attól, hogy ténylegesen a boltok polcaira kerüljenek a matteres kütyük.

Az újabb csúszás oka, hogy időre van szükség a Matter szoftverfejlesztői eszközeinek csiszolására, továbbá a teszteléssel és hitelesítéssel kapcsolatos részletek kidolgozására. A késedelem ugyan bosszantó lehet a szabványra várók számára, de valószínűleg mindenki jobban jár így, nincs szükség még több fejfájást okozó okoskütyüre a piacon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!