Többek közt a társadalombiztosítási számaik is kiszivároghattak.

Drámai hírrel állt elő egy bűnözői csoport a sötét weben, állítása szerint többek közt körülbelül százmillió ügyfél adatait sikerült kilopnia az egyesült államokbeli T-Mobile távközlési cégtől. A hackerek szerint a meglovasított adatbázisok a szolgáltató termékfejlesztéssel kapcsolatos tesztszerveréről származnak, az ügyféladatok között pedig nevek, telefonszámok, IMEI/IMSI-kódok, ügyfélbiztonsági PIN-ek, társadalombiztosítási számok, továbbá jogosítványok számai is megtalálhatóak.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/Oleh Slobodeniuk

A hackerek jelenleg hat BitCoinért, azaz olyan 85 millió forintért elméletileg bárki számára hozzáférést adnak 30 millió ügyfél adataihoz, a maradék olyan 70 millió kliens adatait pedig privát módon kívánják értékesíteni. A T-Mobile USA egyelőre csak annyit közölt a sötét webről származó hírekre, hogy vizsgálja az állítólagos betörést, de a támadók szerint már megszüntette azt problémát, amelyen keresztül be lehetett hatolni a szerverére.

Amennyiben igaznak bizonyulnak a hackerek állításai, akkor minden idők egyik legsúlyosabb adatszivárgásáról van szó: az állítólagosan érintett ügyfelek száma önmagában is sokkoló, de ami ennél végső soron fontosabb, hogy az információkkal csalások aránylag széles skálája lehet ténylegesen kivitelezhető, akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet az incidens.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!