Okostévét, de milyet? Bemutatjuk, mit tudnak a különböző okostévé-rendszerek

okostévé, réndszerek, smart tv
Az Android TV csalódást okozott.
Vágólapra másolva!
Ahány gyártó, majdnem annyi rendszer, de melyik a jobb? Van egyáltalán jobb? Mi a különbség? Megmutatjuk.
Vágólapra másolva!

Egy televízió megítélése során még mindig a képminőség a döntő tényező, de egyre fontosabb szerepet játszanak a különféle kapcsolódó extra szolgáltatások és funkciók. Ezekért az úgynevezett okostévé rendszerek felelnek, amelyek első verziói egy évtizede láttak napvilágot. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, átalakultak a tartalomfogyasztási szokások, a felhasználói elvárások, és ennek megfelelően ezek az úgynevezett smart platformok is jelentősen módosultak. Ezek a gyártók stratégiáitól függően meglehetősen eltérőek lehetnek, szóval egységes irányzatról egyáltalán nem beszélhetünk.

A tévék megítélése során az okostévé is nagy súllyal esik latba Forrás: Origo

Úgyhogy most összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, és megpróbálunk választ keresni a felmerülő kérdésekre.

Okostévé rendszerek

A legtöbben az okostévé rendszereket pusztán az elérhető internetes alkalmazásokkal azonosítják, azonban ez tévedés. Ezek sokkal inkább egyfajta operációs rendszerek, olyanok, mint amilyenek a számítógépeken vagy telefonokon futnak. Tehát hatással vannak a komplett készülék működésére, az egyes funkciókra, a kezelésre, és a különféle kapcsolódó szolgáltatásokra. Több szempont van, ami alapján meg lehet és kell ítélni egy okostévé rendszert. Ezek azok, amelyeket érdemes megvizsgálni egy vásárlási döntés meghozatala során.

Stabilitás: Nagyon fontos, hogy a rendszer ne omoljon össze, ne fagyjon, ne kapcsoljon ki magától a televízió, mert értelemszerűen amennyiben ez megtörténik, az nagyon károsan befolyásolja a használati értéket. E téren a zéró tolerancia elve érvényesül, azaz bármilyen ilyen jellegű hiba gyakorlatilag elfogadhatatlannak számít.

Sebesség: A kényelem szempontjából nagyon fontos, hogy egy tv milyen gyorsan reagál a távirányítóval vagy egyéb vezérlő eszközökkel kiadott parancsokra.

Kezelőfelület: Szintén lényeges, hogy könnyen lehessen igazodni a menüpontok, funkciók között. Nem árt, ha a rendszer tud magyarul, és ha struktúrája logikus, hiszen ennek köszönhetően mindent hamar megtalálhat a felhasználó.

Internetes appok: Korábban említettük, hogy ezek az okostévé rendszerek leginkább ismert elemei. Nem mindegy, hogy milyen alkalmazásokat lehet telepíteni egy televízióra, hogy mekkora az elérhető appok köre, megtalálhatóak-e a manapság népszerűnek, fontosnak számító extrák.

Extrák: Ide tartozik minden, nem szokványosnak nevezhető szolgáltatás. Például a beépített kislexikon, a képernyőtükrözés, Bluetooth támogatás, vagy távoli PC-k elérése, hogy egy igazán extrém példát említsünk.

És most következzenek a magyarországi televíziókban elérhető rendszerek, amelyeknél természetesen megemlítjük a fent említett szempontokat is, illetve, hogy mely gyártók készülékeiben jelennek meg.

Tizen Smart TV - Samsung

A Samsung az egyik első cég volt a világon, amely okostévé rendszerrel lépett színre. A mostani modelljeikben a Tizen Smart TV platform található meg, amely jelenleg az egyik legjobb ilyen megoldásnak számít.

A Samsung Tizen Smart TV az egyik legkiforrottabb ilyen rendszer Forrás: Origo

A kezdeti idők hibáit mostanra már kijavították, így kellően gyors és stabil. A grafikus kezelőfelület jól néz ki, átlátható, bár a struktúrával szemben vannak kisebb ellenérzéseink. Az elérhető alkalmazások körére nem lehet panasz, hiszen közel 250 app közül választhat a felhasználó. Ezek között megtalálható a Netflix, a YouTube, az HBO Go vagy az Amazon Prime, hogy csak a legfontosabbakat és legnépszerűbbeket említsük.

A Samsung Tizen Smart TV egyik nagy extrája a "PC a tévén" vagy más néven a távoli elérés csomag.

Ennek keretein belül mód nyílik a felhőbe töltött Office dokumentumok közvetlen elérésére, illetve hogy egy távoli számítógépen turkáljunk a televízión keresztül. Ennek révén pedig a tv akár munkára is használható számítógép vagy bármilyen egyéb külső eszköz nélkül. A tapasztalatink szerint a képernyőtükrözés és a Bluetooth támogatás is hibátlanul működik ezeken a készülékeken. A Tizen Smart TV rendszer szuper, viszont a Samsung nem adta oda eddig senki másnak.

WebOS - LG

A másik nagy dél-koreai óriás is úgy döntött, hogy saját kézbe veszi az okostévé rendszer fejlesztését. Így született meg a webOS több mint fél évtizede, amit az LG teljesen a saját ízléséhez alakított. A rendszer az idei évre óriási átalakításon ment keresztül.

Az LG webOS rendszere idén nagy átalakuláson ment keresztül Forrás: Origo

A webOS 6.0 mint a legfrissebb verzió teljesen átalakult, hiszen a korábbi végtelenül letisztult és igen átlátható grafikus kezelőfelület már a múlté. Az új külső kevésbé merész, sokkal több online tartalmat ajánl a néző figyelmébe, viszont emiatt sok az érdektelen ikon, és kevésbé átláthatóbb, mint a régebbi változat.

Persze óriási tragédia nincs, csak emiatt már nem a webOS a legjobb okostévé rendszer, hanem pusztán egyike a legjobbaknak.

A platform egyébként kellően stabil, és sebes, valamint az elérhető internetes appok körére sem lehet panasz, van minden amire manapság szükség lehet. A webOS 6.0 a szokásos extrák (médialejátszó, Bluetooth támogatás, tükrözés, kislexikon stb. ) mellett rendelkezik egy nagy dzsókerrel. Ez pedig a mozgásérzékelős Magic Remote távirányító, amely akár egérként is használható, ami nagyon jól jöhet a már említett internetes applikációk futtatása során. A webOS rendszert az LG eddig megtartotta magának, de idén a hírek szerint már más cégek televízióiban is megjelenhet.

MyHomeScreen - Panasonic

E platform alapjait még a Firefox rakta le, ám ők miután megállapodtak a Panasonic-kal, elhagyták a projektet, így a japán cégre maradt annak kalapálgatása. Sajnos a Panasonic érezhetően nem sokat foglalkozik vele, és ez meg is látszik rajta.

A Panasonic féle MyHomeScreen ma már kicsit elavultnak számít Forrás: Origo

A maga idejében, mikor bemutatkozott 6-7 éve, akkor ez egy kifejezetten ígéretes megoldásnak számított, de mára elment felette az idő. Csúnya is, az extrák egy része (például a magyar nyelvű kislexikon) is hiányzik, és már kicsit kényelmetlennek tűnik a vezérlése. Viszont tény, hogy nagyon gyors, és iszonyú stabil, tehát az alapok rendben vannak. Sajnos néhány fontos app hiányzik belőle, így például az HBO Go tartalmainak megtekintésére nem nyílik lehetőség. A MyHomeScreen nem túl meglepő módon csak a Panasonic tévékben található meg, és a cég sem elégedett vele maradéktalanul. Legalábbis erre utal, hogy a vállalat kínál Android TV-re épülő modelleket is.

Vidaa - Hisense

A feltörekvő kínai cég, a Hisense úgy döntött, hogy külön utakra lép és a Vidaa nevű okostévé rendszert pakolja tévéibe. Ezt papíron egy amerikai vállalat fejleszti, a valóságban viszont a Hisense ezer szállal fűződik ehhez a céghez. Szóval mondhatjuk, hogy a Vidaa azért nagyban tükrözi a Hisense elképzeléseit. A rendszer sajnos még egy kicsit kiforratlan. Olykor akadnak problémák a sebességgel, a stabilitással, és a magyar fordításokkal is. Valamint az alkalmazáskínálat sem teljes, hiszen az HBO Go például innen is hiányzik. Bár arra kaptunk már ígéretet, hogy ezt pótolni fogják. De azért a helyzet nem vészes, és elnézve, hogy a Hisense hova jutott milyen rövid idő alatt, nem félünk attól, hogy ne dolgoznának a hibák a javításán. A Vidaa egyébként nem kizárólag a Hisense modellekben jelenik meg, hiszen a feltámadt Loewe márka is erre épít majd a jövőben.

Android TV - Sony, Philips, TCL stb.

A Google 7 éve jelentette be, hogy saját okostévé rendszert fejleszt, ami jó ötletnek tűnt, azok után, hogy a telefonoknál mekkora sikert arattak. Sok nagy neves cég le is csapott a lehetőségre, így például a Sony vagy a Philips, amelyek azt hitték, hogy ezzel ledobhatják a vállukról ezt a dolgot.

Azonban az Android TV sose váltotta be igazán a hozzá fűzött reményeket. Éveken át instabil, illetve lassú volt, és kezelhetőség tekintetében mindig is elmaradt a rivális megoldásoktól, köszönhetően a borzasztóan átláthatatlan, kezelőfelületének.

Az pedig a hab a tortán, hogy az extrák terén pedig igencsak gyatrán teljesít. A nagy előnyének harangozták be, hogy mindenki másnál több alkalmazás futtatását teszi lehetővé. Ez így is van, hiszen amíg a konkurenseknél be kell érni 2-300 darabbal, addig itt ötezernél is több app közül választhat a felhasználó. Viszont sajnos az az igazság, hogy mivel ezek jó részét érintésérzékeny kijelzőre optimalizálták, a tévén nem nagyon működnek jól.

Google TV - Sony, TCL

Miután az Android TV platformot rengeteg kritika érte az évek során, a Google úgy döntött, hogy végrehajt egy nagy fejlesztést. Ennek következtében született meg a Google TV, amely azonban az eddigi tapasztalataink alapján nem jelent előrelépést.

Az Android TV csalódást okozott Forrás: Origo

Egy friss rendszerről van szó, de eddig egy csomó stabilitási és sebességgel kapcsolatos problémába futottunk bele. Ezen lehet javítani hamar, viszont az nagyobb probléma, hogy a kezelőfelület maradt átláthatatlan, telepakolva reklámmal. A Google TV-vel még bizony sok dolga lesz az amerikai cégnek a partner vállalatok legnagyobb bánatára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!