Ölelgeti az aranytojást tojó tyúkjait a Google

fortnite android
Vágólapra másolva!
Egyenlőbbek lettek másoknál a top játékfejlesztők, nehogy az Epic útjára lépjenek.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan érkeznek a Google számára potenciálisan kínos információk az Epic által ellene indított per nyilvánosságra hozott dokumentumaiból. Az eljárásban a játékfejlesztő versenyellenes praktikákkal vádolja a Google-t, amiért kötelezi a Play Áruházban forgalmazni kívánt appok és játékok fejlesztőit az általa biztosított fizetési rendszer használatára, hogy levehessen 30% jutalékot a bevételeikből.

A kép csak illusztráció Forrás: Samsung

A Fortnite androidos verziójának elérhetővé válásakor az Epic azonnal kikerülte a jutalékfizetést azzal, hogy a Play Áruházba való feltöltése helyett csak a saját webhelyéről tette letölthetővé a sikerjátékot. Egy új dokumentum szerint a Google annyira megijedt ettől, hogy létrehozta a „Project Hug", azaz Ölelés Projekt nevű kezdeményezését, amelynek keretében különleges bevételmegosztási ajánlatokkal kedveskedett a Play Áruház húsz legnagyobb bevételt generáló játékfejlesztőjének, nehogy az Epic Games útjára lépjenek.

Az Epic szerint 2020 végére a Google-nek sikerült megállapodnia a Project Hug által célba vett vállalatok javával, többek közt az Activision Blizzarddal, az ölelgetésnek hála pedig több száz millió dollár plusz pénz landolt náluk.

A Google Play pénzügyi csapata 2019-ben úgy saccolta, hogy amennyiben az Epic Games Store alternatív androidos játékbolt azonnal elérhetővé válna, akkor direkt és indirekt módon 350 millió – 1,4 milliárd dollárral rövidíthetné meg 2022-re a vállalatot. Ha pedig eközben például az Amazon és a Samsung rivális androidos boltjai erőre kapnának az Epic által indított lavinának köszönhetően, akkor 1,1–6 milliárd dollár közé emelkedhetne a Play Áruház által elveszített bevétel.

A Google szóvivője szerint a Play Áruház alternatív áruházakkal és operációs rendszerekkel rivalizál, ennek keretében pedig régóta egyedi ajánlatokkal próbálja felkelteni a világszínvonalú fejlesztők figyelmét, segíteni az üzletük fejlődését. Ezek a programok az egészséges piaci verseny jelei, amelyek nagy segítséget jelentenek a fejlesztők számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!