Napokon belül betölti a húszat a Windows XP

Vége az XP-nek, újjáéledhet a Microsoft, Bill Gates és az XP
Microsoft Chairman Bill Gates holds up a copy of the new Windows XP operating system while posing for photos in New York's Times Square during the Windows XP launch 25 October, 2001 in New York. AFP PHOTO Henny Ray ABRAMS
Vágólapra másolva!
Ezzel a kiadással került azonos technikai alapra az otthoni és az üzleti Windows.
Vágólapra másolva!

Jeles évforduló lesz kedden, betölti a huszadik születésnapját a százmilliók által hosszú éveken át használt Windows XP. Az operációs rendszer kiadásra jelölt változatának tömeggyártása 2001. augusztus 24-én vette kezdetét, azonban a tényleges forgalmazása csak 2001. október 25-én indult. Azokban az időkben még nem úgy működött a világ, hogy az érdeklődők percekkel a megjelenése után elkezdhették letölteni az új Windowst az internetről, eltartott egy darabig a telepítőkészletek gyártása és boltokba való eljuttatása.

Bill Gates a Windows XP piacra kerülésének napján Forrás: AFP/Henny Ray Abrams

A Whistler kódnevű XP fordulópont volt a operációs rendszer történetében, hiszen azonos technikai alapra került vele a fogyasztói és az üzleti Windows, egyben a Windows ME és a Windows 2000 utódjaként is szolgált. A fogyasztói vonalat korábban a DOS nyakára ráépített Windows 95/98/ME képviselte, a legutóbbi csekély sikerrel, sokan még csak nem is hallottak a Windows 98 utódjáról.

A Windows XP által hozott technikaváltás időnként kellemetlenségekkel járt a felhasználók számára, hiszen egyes programok és játékok nem futottak az XP alatt, plusz hiányzó driverek is fejfájást okoztak. Viszont stabilitási szempontból jelentős előrelépést hozott az XP, az életciklusát pedig drámaian kitolta a 2006-os Windows Vista sikertelensége, a valódi utódját a 2009-es Windows 7 jelentette.

Windows XP Forrás: Microsoft

Így történhetett meg az, hogy a Windows XP kiterjesztett terméktámogatása 2014 áprilisában szűnt meg, onnantól kezdve csak olyan szervezetek kaptak hozzá biztonsági javításokat, amelyek óriási pénzeket voltak hajlandóak fizetni értük. Ettől függetlenül a következő években néhány szuperkritikus javítást csenden általánosan elérhetővé tett hozzá a Microsoft.

Jelenleg a világszerte aktívan használt számítógépek 0,59 százaléka futtat Windows XP-t, hazánkban 1,57% az arány. Egyes országokban viszont a mai napig drámaian magas a részesedése, például Örményországban közel 64 százalék.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!