2006 óta szedett ki pénzt a befektetőkből az amerikai Saygus alapítója.

Vádat emelt értékpapírcsalás miatt az egyesült államokbeli Utah állam ügyészi hivatala Chad Leon Sayers, a Saygus nevű telefongyártó alapítója és ügyvezető igazgatója ellen. A férfi 2006-ban alapította meg a céget, és azzal hitegette a befektetőket, hogy a forradalmi okostelefonja azonnal milliárd dolláros siker lesz, csak persze tőkére van szüksége a ténylegesen megvalósításához.

Saygus V2Forrás: Saygus

A vád szerint az elmúlt olyan másfél évtizedben a férfi körülbelül 10 millió dollárt szedett be nagyjából 300 befektetőtől, majd Ponzi-rendszerben az újabb befektetők által adott összegekből fizetgette ki a korábbiakat, a piramisjáték egy formájáról van szó.

Az összeszedett pénzből Sayers 2,17 millió dollárt irodák bérlésére, 800 ezer dollárt perek rendezésére, 500 ezer dollárt jogi költségekre, 145 ezer dollárt vásárolgatásra, szórakozásra és jóléti szolgáltatásokra, 30 ezer dollárt pedig a hitelkártyáján lévő tartozás rendezésére költött.

Az ügy érdekessége, hogy mindeközben a vállalat 2009-ben és 2015-ben is mutogatott egy-egy működőképes okostelefont, a másodikat az adott évi CES és MWC kiállításokra is kivitte, ráadásul a sajtó munkatársai mindkettőt kellőképp érdekesnek és bizalomgerjesztőnek találták.

Nem világos, hogy volt-e akarat a mobilok piacra dobására, vagy csak a Saygus imázsának fenntartására szolgáltak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!