Titokban több SSD teljesítménye is csökkent

western digital wd blue sn550 ssd
Western Digital Blue SN550 SSD
Vágólapra másolva!
A Crucial és a Western Digital után a Samsungot is trükközésen kapták.
Vágólapra másolva!

Két hete érik a botrány a szilárdtest-meghajtók piacán, immáron a harmadik nagynevű gyártót sikerült rajtakapni azon, hogy titokban rosszabbra cserélte egy-egy népszerű SSD-jében az elektronikát. A felháborodás fő oka, hogy a termékeket már rég elküldték a sajtó munkatársainak tesztelésre, ám a komponensek kicserélésével tévessé váltak a cikkekben olvasható vagy videókban látható egyes teljesítményadatok, bizonyos körülmények között akár drámaian lassulhattak a meghajtók.

Western Digital Blue SN550 SSD Forrás: Western Digital

A napokban a Crucial, a Western Digital, továbbá a Samsung buktak le. Az előbbi kettő TLC típusúról QLC-re cserélte a memóriachipeket a P2 és Blue SN550 modelljeiben, míg a Samsung a vezérlőlapkát váltotta le gyengébbre a 970 Evo Plus meghajtójában. Az új modellek egyes teszteken a korábban látott módon viselkednek, míg másokon számottevően rosszabb teljesítményt nyújtanak, például gyengébb véletlenszerű írási és olvasási tempót nyújtanak, vagy óriási fájlok másolásakor egy idő után drámaian bezuhan az átviteli sebességük.

Mindez nem jelenti azt, hogy a vevők döntő többsége számára a termékek ne felelnének meg többé a céljuknak, azonban a teljesítménnyel kapcsolatos karakterisztikáik érdemi változásáról való mély hallgatás nem csak rossz szájízt hagy maga után, de felveti a megtévesztő reklámozás gyanúját is.

A gyártók manőverezésének okát jó eséllyel a chiphiány jelenti, kénytelenek voltak változtatni a használt komponenseken, hogy képesek legyenek eleget gyártani a termékekből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!