Komplett egészségközpont a Samsung új okosórája

Samsung Galaxy Watch4 okosóra teszt
Mi az ezüst házas modellt kaptuk kölcsön, fehér szilikon szíjjal.
Vágólapra másolva!
Az okosórák az elmúlt egy évtized alatt elképesztő evolúciós fejlődésen mentek keresztül. Ezek a modellek kezdetben csak arra voltak képesek, hogy jelezzék, ha email érkezett a telefonra, ma pedig már a jobb darabokat teletömték döbbenetes mennyiségű extra funkcióval és szolgáltatással.
Vágólapra másolva!

E folyamat egyik élharcosa a Samsung, hiszen a dél-koreai gigász gyakorlatilag az első pillanattól óriási figyelmet fordít ezekre a masinákra. A cég folyamatosan, gőzerővel fejleszt, ami értelemszerűen időről-időre konkrét termékekben manifesztálódik. A vállalat már hazánkba is elhozta új modelljeit, ezek egyike a Galaxy Watch4 Classic, amelyet mi is kipróbálhattunk.

Konzervatív külső

Mint a neve is mutatja, ez egy klasszikus kialakítású termék, amelynek kialakításánál figyeltek arra, hogy megjelenésében egy hagyományos karórát idézzen. A készülékház rozsdamentes acélból készült, épp úgy, mint a kijelző körül található elforgatható gyűrű. Fekete és fehér színben érhető el, és mindként változat abszolút elegáns, kifejezetten prémium benyomást kelt.

Mi az ezüst házas modellt kaptuk kölcsön, fehér szilikon szíjjal. Forrás: Origo

A kijelzőt Gorilla Glass DX üveg védi, és a készülék megkapta az MIL-STD-810G katonai minősítést, ami azt mutatja, hogy hivatalosan is egy ütés, por- és vízálló termékről van szó. Akár búvárkodni is mehetünk benne, hiszen 50 méteres mélységig biztosan kibírja a nyomást. Az óraszíj természetesen egyszerűen cserélhető, de nekünk a gyári kiszerelésben érkező megoldás is tetszett. A nálunk járt változat 46 mm-es átlóval bír, de van kisebb, 42 mm-es változat is. Az előbbi egyértelműen egy férfióra, a másik az unisex verzió, amely hölgyek vagy akár gyermekek karján is otthonra lelhet.

Képernyő és hardver

A már említett képernyő a gyártótól megszokott módon Super AMOLED technológiára épül, aminek köszönhetően a színei gyönyörűek, fátyolosságnak nyoma sincs. A fényerő kellően nagy ahhoz, hogy napfényben is látható maradjon minden, a felbontás pedig 450x450 képpont, ami kifogástalan részletességet szavatol. A kép minősége ebből fakadóan döbbenetesen jó, ami azt eredményezi, hogy gyönyörű óraszámlapok közül lehet választani. Tényleg rengeteg opció áll a felhasználó előtt, aki válogathat a rusztikus, klasszikus, modern, minimalista és ultrafunkcionális megoldások között. Sőt, még az animációk sem hiányoznak, ami tényleg iszonyú látványossá teszi az órát.

Rengeteg érzékelővel zsúfolták tele. Forrás: Origo

A gyártó a hardverre is odafigyelt, és ma már ott tartunk, hogy az órákba olyan vas kerül, ami 6-8 éve egy okostelefonnak is elég lett volna. A modell egy saját fejlesztésű Exynos W920 chipsetet kapott egy kétmagos processzorral, 1,5 GB RAM-mal, és egy Mali-68 grafikus vezérlővel. A leadott teljesítmény pedig bőven elég a gyors és problémamentes működtetéshez. Az akkumulátor a korábbi Samsung órák egyik gyenge pontja volt, és bár a Galaxy Watch4 Classic produkál némi fejlődést, azért az energiagazdálkodást nem neveznénk a modell erősségének. 361 mAh-s telep került bele, ami a tapasztalataink szerint nagyjából 3-4 napig bírja egy töltéssel, ami jelentősen elmarad attól, amit e téren a legjobb riválisok produkálnak.

Kezelés

A termék működtetéséhez a már említett elforgatható gyűrű mellett az oldalt elhelyezett két gomb, valamint az érintőképernyőre van szükség. Ezek a komponensek együtt nagyon kényelmes, egyszerű és hamar megtanulható vezérlést biztosítanak.

Rengeteg különféle számlap letölthető hozzá. Forrás: Origo

A teljes értékű használathoz ezúttal is elengedhetetlen egy mobillal való összeköttetés, így tehát az óra a telefonnal szimbiózisban él együtt. Ehhez szükséges a Samsung ingyenesen elérhető, magyarul is kommunikáló, átlátható, felhasználóbarát alkalmazása. Itt egyrészt egy csomó mindent be lehet állítani, illetve ide érkeznek be az óra által beszerzett adatok. Ezeket a szoftver begyűjti, rendszerezi, és természetesen képes megjeleníteni, adatbázisba rendezni őket, sőt még látványos grafikonok létrehozására is képes.

Mire jó

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy elképesztő mennyiségű funkciót zsúfoltak a készülékbe, amely természetesen képes a pontos idő, a beérkező hívások, és üzenetek megjelenítésére. Képes a híváslista megjelenítésére, hiszen szinkronizálható a mobil telefonkönyvével. Alkalmas mobilfizetésre, nem hiányzik belőle a médialejátszó, van benne iránytű, GPS, térkép, emellett letölthető rá egy csomó app, például naptár, a zenei vagy podcast streaming szolgáltatások. Tehát tulajdonképpen a csuklónkon hordhatunk a személyében igen sokoldalú irodai és szórakoztató asszisztenst. Sőt, egy személyi edzőt és egy orvost is.

Kiváló fitnesz funkciókat pakoltak bele. Forrás: Origo

A modellt ugyanis telepakolták egy rakás olyan szenzorral, amely a felhasználójának fizikai állapotát monitorozza. Az egy dolog, hogy megmondja, hogy mekkora távolságot és milyen sebességgel tettünk meg, de emellett

méri a pulzust, a vérnyomást, van benne EKG, kiszámolja az elégetett kalória mennyiségét, és a testzsírszázalékkal kapcsolatban is információkkal szolgál.

Az alvásfigyelés sem hiányzik, valamint felszerelték egy horkolásfigyelő detektorral, amely képes szólni a telefonnak, hogy éjszaka vegye fel a mikrofonjával, ahogy a felhasználó horkol. Szóval bárki visszahallgathatja, hogy éjjel milyen műsorral szórakoztatta kedvesét, vagy azokat a szerencsétleneket, akik pihenni próbáltak mellette.

A már említett alkalmazás a mért adatokat feldolgozza, és visszakereshetővé teszi.

Emellett rendelkezik több integrált edzésprogrammal is. Az óra segítségével pedig azt követi nyomon a szoftver, hogy a szerkezet viselője ezeket mennyire pontosan teljesítette. Valamint az órán keresztül utasításokat is adhat a felhasználónak, tehát megmondja, hogy kell még 10 fekvőtámaszt csinálni, vagy bele kell kicsit húzni a futásba.

Megéri?

A Samsung a Galaxy Watch4 Classic egy szuper okos óra, tényleg nagyon elégedettek voltunk vele, viszont ez sajnos az árán is meglátszik. 150 000 forint figyel ugyanis az árcéduláján, ez pedig bárhogy nézzük magas összeg, és az egyik legdrágább okosórává teszi jelenleg. Mindenesetre, ha valaki akar és tud is sokat költeni egy ilyen jellegű eszközre, annak bátran tudjuk ajánlani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!