Ha eladja, vagy kidobja régi telefonját, így óvja meg személyes adatait

mobil, veszély, okostelefon, hacker, vírus
A vírusok a mobilokat is fenyegetik.
Vágólapra másolva!
Mindenkivel előfordulhat, hogy a korábban használt okostelefonjától meg kell szabadulnia. Előfordulhat, hogy valaki elajándékozza, eladja vagy egyszerűen csak kidobja a régi készüléket, de van néhány dolog, amelyet mindenkinek muszáj elvégeznie, a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében. Ezeket gyűjtöttük össze most, és tényleg nyomatékosan javasoljuk, hogy fogadja meg ezeket, ha megválik régi készülékétől. Azt fontos megemlíteni, hogy ezek a tanácsok most specifikusan az androidos termékekre vonatkoznak.
Vágólapra másolva!

Adatok mentése

Nagyon fontos a telefonon található adatok, tehát például a névjegyek,telefonszámok jelszavak, belépési kódok, illetve hasonló információk elmentése. Így azok nem vesznek el, és később akár át is lehet őket egyszerűen másolni egy új készülékre. Ez történhet egy külső adattárolóra, vagy akár valamilyen felhőalapú, azaz online bármikor elérhető rendszerbe.

Ha kiengedi a kezéből régi telefonját, az adatait mindenképpen törölje róla! Forrás: Shutterstock

Ez lehet a Google saját megoldása, de márkától függően elképzelhető, hogy a gyártó cég is létrehozott egy ilyen saját, független szolgáltatást. Mindenesetre a Beállítások/Fiókok és biztonsági mentés menüpont alatt találhatóak ezek az opciók.

Fotók, videók lemásolása

Manapság, hogy már az olcsóbb kategóriákban is megjelentek a teljesen jó kamerával ellátott modellek, tömegek használják fotózásra, videózásra telefonjukat. Értelemszerűen ezekről sem kell lemondani, ha valaki készüléket vált. Sőt, kifejezetten ajánlott ezeket lementeni, hogy ne vesszenek el.

A legegyszerűbb módja ennek, ha a terméket egy USB-s kábellel összekötik a számítógéppel, és szimplán átmásolják az állományokat.

Ez pont úgy történik, mintha egy pendrive-ot vagy merevlemezt csatlakoztatnánk a géphez, hiszen az ilyenkor külső adattárolóként kezeli a mobilt. Emellett természetesen különféle online, felhő alapú tárolóhelyekre is felmásolhatóak a kívánt anyagok. Ilyen például a Google Drive, amely minden Gmail fiókhoz ingyenesen jár, és a legtöbb telefonon előre telepítve megtalálható. Meg kell jelölni a mentésre ítélt fotókat és videókat, majd a megosztás ikonra bökni, és kiválasztani a Google Drive-ot, és kész is.

Telefon titkosítása

Az Android 6.0 Marshmallow vagy annál újabb operációs rendszert használó (ma az Android 11-nél tartunk) modellekben ez a funkció automatikus, de a régebbi készülékeken a felhasználónak kell végrehajtania, mielőtt "leadja" a készülékét. Ennek következtében az esetlegesen a telefonon maradt felhasználói adatok visszafejtéséhez szükség lesz egy külön jelszóra, amit értelemszerűen a felhasználón kívül senki más nem tud. Ehhez a Beállítások/Biztonság/Telefon titkosítása menüpontot kell kiválasztani.

Lépjen ki minden alkalmazásból

Amennyiben valamilyen, privát adatokat is tartalmazó alkalmazást, például banki, levelező vagy chatprogramot használt valaki, akkor onnan ki kell lépnie (Kilépés vagy Log out). Enélkül sajnos előfordulhat, hogy ha új tulajdonoshoz kerül a termék, majd ő visszatelepíti rá ezeket az appokat, akkor a korábbi felhasználó fiókját (is) látja majd, ami értelemszerűen óriási problémát okozhat.

Gyári adatok visszaállítása

Ez az utolsó lépés, amelynek során elméletileg megtörténik a telefon kipucolása. Gyakran "Factory reset"-ként is emlegetik, hiszen ezt követően papíron olyan állapotba kerül a készülék, mint amikor legördült a gyártósorról.

Így történik a gyári adatok visszaállítása. Forrás: Origo

Ez egyben azt is jelenti, hogy eltűnik róla az összes elmentett telefonszám, jelszó, fotó és videó, és ha ezekről nem készült korábban biztonsági mentés, akkor nincs is mód a visszaállításukra. Értelemszerűen ezt mindenképpen végre kell hajtani mielőtt valaki kidobja, eladja az eszközét, de pontosan az említett totális adatmegsemmisítés miatt érdemes vele óvatosan, megfontoltan bánni. A Gyári adatok visszaállítása menüpontot a Beállításokba lépve lehet aktiválni.

SD kártya/SIM kártya

Nagyon fontos, hogy mielőtt valaki megválik a telefonjától, mindenképpen vegye ki abból az esetleg benne található memóriakártyát (általában microSD kártya), illetve az előfizetéssel kapcsolatos adatokat tartalmazó privát SIM kártyáját. Amennyiben ez utóbbit nem teszi meg, akkor nem fogja tudni használni az új készülékét sem, és fontos személyes információk kerülhetnek így illetéktelenek birtokába.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!