Az újonnan vett routereket is frissíteni kell

router modem wifi wi-fi internet
Wifi router (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Sebezhetőségek tucatjai bújnak meg a TP-Link népszerű modelljének gyári szoftverében.
Vágólapra másolva!

A gyártók üzleti praktikáinak köszönhetően a wifi routerek általános biztonsági szintje már alapvetően is rendkívül alacsony, a fogyasztók oroszlánrésze pedig semmit sem tud kezdeni ezzel a helyzettel. Közösségileg fejlesztett és naprakészen tartott rendszerszoftverek csak aránylag limitált számú routerre érhetőek el, ráadásul a telepítésükhöz szükség lehet némi informatikai tudásra.

A kép csak illusztráció Forrás: Rawpixel / Pexels

Éppen ezért is jobb híján a többség annyit tehet, hogy rendszeres időközönként meggyőződik a routerén futó hivatalos szoftver frissességéről, az újabb hardverek esetében a böngészős felület vagy a mobilapp is lehetőséget biztosít az ellenőrzés elvégzésére, az elérhető javítások telepítésére. A frissítések ellenőrzését már a routerek első üzembe helyezésekor el kell végezni, hiszen az újonnan vásárolt routeren egyáltalán nem biztos, hogy naprakész szoftver fut.

Erre a problémára sikerült remek példát találnia a Cybernews-nak, a rendkívül népszerű TP-Link Archer C50 AC1200 modell több tucat ismert sebezhetőséget tartalmazó szoftverrel előtelepítve kerül a vevőkhöz. A sérülékenységek jókora táborát már részlegesen vagy teljesen javította a gyártó, így nagyon fontos telepíteni az eszközre a legújabb szoftvert, még mielőtt például internetes bűncselekmények kivitelezésére használt botnetekbe szervezhetnék azokat a hackerek.

A kiadvány megkeresésére a TP-Link úgy döntött, hogy távolról kényszeríteni fogja az érintett modellt a legfrissebb rendszerszoftver automatikus telepítésére. Viszont fontos látni, hogy ezt a különleges bánásmódot a médiafigyelem váltotta ki, alapvetően nem érdemes ilyen gyártói magatartásra számítani, már ha egyáltalán lehetséges utasítani az eszközöket a szoftverfrissítések telepítésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!