Elárasztják a piacot a haldokló SSD-k

crucial mx500 ssd
Crucial MX500 SSD
Vágólapra másolva!
Bukásnak tűnik a Chia kriptovaluta, szabadulnak a hardvereiktől a bányászok.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb bukásszag lengi körül a tavasszal hirtelen nagy sztárrá vált Chia kriptovalutát, ennek az előállításához nagy számítási teljesítmény helyett óriási tárhelykapacitásra van szükség. A Chia árfolyama a május közepi 1640 dolláros csúcs után gyorsan zuhanni kezdett, utoljára június második felében érte el a 300 dollárt, azóta 200-300 dollár között hullámzik, hírünk írásakor épp 271 dollár volt.

A kép csak illusztráció Forrás: Crucial

A vietnámi VnExpress beszámolója szerint kezd betelni a pohár a bányászoknál, egyre nagyobb számban veszítik el a Chia iránti érdeklődésük, ennek megfelelően megkezdték a bányászatára vett SSD-k és merevlemezek eladását. A vietnámi Facebookot is elárasztották a használt háttértárak, a korrekt bányászok a termékek történetét ismertetve, jelentős veszteséggel próbálják értékesíteni a hardvereiket.

Egyesek viszont nem ilyen becsületesek, újként reklámozzák a használt háttértárakat.

Ez olyan szempontból igaz, hogy a nemrég lettek vásárolva, azonban a Chia bányászatával járó extrém terhelés miatt rövid idő alatt abnormális szinten elhasználódtak. Egy megkérdezett vietnámi számítógépes bolt tulajdonosa szerint az 1 terabájtos SSD-k olyan 80 nap alatt teljesen tönkretehetőek a Chia bányászatával, míg tipikusnak mondható használat mellett 10 év is lehet az élettartamuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!