Kiadott a ProtonMail egy francia klímaaktivistát

protonmail
ProtonMail
Vágólapra másolva!
Állítása szerint bírósági végzés miatt nem volt választási lehetősége.
Vágólapra másolva!

Kritikák kereszttüzébe került a svájci ProtonMail, miután a magánszféra védelmét mindenek elé helyező, titkosított levelezőszolgáltatást nyújtó vállalat az IP-címének kiadásával lehetővé tette a francia rendőrség számára egy klímaaktivista azonosítását és letartóztatását.

ProtonMail Forrás: ProtonMail

A francia rendőrség általánosságban véve nyomozott egy törvénytelen módszereket is bevető csoport után, így került a képbe az illető e-mail-címe. Közvetlen jogi lehetőség híján a nyomozóknak az Europol közreműködésével sikerült hozzájutniuk egy svájci bírói végzéshez, amely kötelezte a ProtonMailt a felhasználó IP-címének naplózására és átadására.

Az aktivista e-mailezését a szolgáltató nem tudta a francia rendőrség rendelkezésére bocsátani, a rendszerének titkosítási módszere miatt ugyanis maga sem képes beleolvasni a felhasználók levelezésébe, nem tudja megnyitni a csatolmányaikat, a naptáraikat, egyéb állományaikat.

A ProtonMail ügyvezetője szerint a vállalatra kizárólag a svájci törvények vonatkoznak, így idegen országok közvetlenül nem fordulhatnak hozzá semmilyen kéréssel, a helyi hatóságokon keresztül kell intézkedniük. Jelen esetben a francia rendőrségnek olyan végzést sikerült szereznie, amely esetében a vállalatnak nem volt fellebbezési lehetősége. Viszont a cég szerint a különálló termékként nyújtott VPN-szolgáltatására más szabályok vonatkoznak, a használata esetén nem kötelezhető a felhasználói adatok és az adatforgalom naplózása, ami egy nem túlságosan burkolt tipp akart lenni az aktivista lelepleződését okozott helyzet elkerülésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!