Íme a kihajtható telefon fejlődésének csúcsa

Samsung galaxy z flip3 hajtogatható telefon teszt
Így mutat egy régi rokon mellett
Vágólapra másolva!
Biztos rengetegen emlékeznek az úgynevezett kagylótelefonokra, amelyek egészen az okostelefonok berobbanásáig számítottak rém divatosnak. Azonban a nagy érintőképernyős készülékek elsöpörték az összecsukható csöppségeket, amelyek 2020-ra teljesen eltűntek. A Samsung azonban úgy gondolta, hogy van fantázia ebben a kialakításban, és tavaly újjáélesztették ezt a kategóriát.
Vágólapra másolva!

De mivel az iparág egyik leginnovatívabb szereplőjéről van szó, ezért nem túl meglepő módon csavartak egyet a dolgon, hiszen egy olyan széthajtható kijelzőt vetettek be, amelynek köszönhetően a termék hagyományos okostelefonként bevethető.

Így mutat egy régi rokon mellett Forrás: Origo

A piac jól fogadta, így nem csoda, hogy a konszern megtartotta a termékvonalat, amelynek legfiatalabb tagja nyáron mutatkozott be, és már hazánkban is megvehető.

Külső és képernyő

Ez a Samsung Galaxy Z Flip3, amelynél az alapok már adottak voltak, de azért tartalmaz néhány igen komoly újítást. Ilyen például, hogy már vízálló, valamint azt is kibírja, ha a földre ejtik, a képernyőjét pedig a karcolásoknak is ellenálló legújabb Gorilla Glass Victus üveg óvja. A tapasztalataink szerint a hajthatóság tényleg hozzáadott értéket jelent, hiszen így sokkal könnyebben tárolható és mobilisabb is a készülék.

Messze ez a legkönnyebben zsebre vágható telefon Forrás: Origo

Összecsukva rém elegáns, kinyitva pedig olyan, mint egy mai modern mobiltelefon. Illetve persze azt is felesleges lenne elhallgatni, hogy iszonyú figyelemfelkeltő, amikor az ember kinyit egy ilyen masinát.

Egy igazi státuszszimbólum modellről van szó, amivel megnézik az embert ma még.

A modell másik látványos újdonsága, hogy került a hátlapjára egy mini, 1,9 inches másodlagos kijelző, aminek segítségével akkor is meg tudjuk nézni a pontos időt és az üzeneteket, ha maga a készülék össze van csukva. Ez egyrészt tényleg hasznos, másrészt pedig önmagában látványossá és különlegessé teszi a készüléket. A kihajtható képernyő remek, 6,7 inches, óriási felbontású (1080 x 2636), AMOLED kijelzőről van szó, amelyről szinte leugrálnak a színek, a kontrasztja pedig jobb nem is lehetne. Természetesen 120 Hz-es panellel rendelkezik, azaz dupla annyi képkocka megjelenítésére képes másodpercenként, mint a hagyományos 60 Hz-es társai.

Használat közben

Mivel egy prémium termékről van szó, így nem túl meglepő módon a termékbe bivalyerős hardver került. Ennek köszönhetően még a leginkább teljesítményigényesebb applikációk futtatása is problémamentes.

Menő gyári tokokkal is védhetjük az amúgy ütésálló házat Forrás: Origo

Tehát magyarán a Flip3 gyakorlatilag mindenre alkalmas, amire manapság mobilt szoktak használni. Legyen szó 3D-s játékról, navigációról, nagyfelbontású médiaállományokról, fotózásról, videózásról, netezésről, csevegésről, a készülék villámgyors és stabil.
Ha valamit negatívan érintett az összehajtható készülékház, az az akkumulátor.

A termék ugyanis a megszokottnál nagyjából 30 százalékkal kisebb kapacitású, 3300 mAh-s telepet kapott.

Ez pedig az üzemidőn is érződik, ugyanis az akku nagyjából 6-9 órán keresztül képes ellátni az életet adó energiával. Az integrált hangrendszere viszont meglepően jó, a hangerő ugyanis kifejezetten nagy, és a dinamika sem hiányzik, hibákat pedig nem tapasztaltunk. Ha pedig egy fejhallgatót csatlakoztatunk hozzá, akkor még jobb lesz a végeredmény. Itt kell megjegyezni, hogy mivel nincs rajta hagyományos fülhallgató-kimenet, ezért ezt adapterrel vagy Bluetooth technológia segítségével lehet megtenni. Azt is fontos megemlíteni, hogy a készülék támogatja a legújabb mobilkommunikációs szabvány, az óriási adatátviteli sebességet szavatoló 5G használatát.

Kamerák

A hátlapra egy 12 megapixeles főkamera, illetve egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű egység került. Ez pedig ebben a kategóriában a kötelező minimum, hiszen nincs se zoom- se makrókamera. Mindenesetre nappal, erős mesterséges fénynél mindkettővel remek képeket lehet lőni. De az ultraszéles kamera a sötétet nem nagyon kedveli, az este vele készített fotók messze vannak a tökéletestől.

Ilyen képeket lehet vele lőni nappal Forrás: Origo

A videós képességei nem rosszak, hiszen akár 4K felbontású anyagok is összehozhatóak vele. Ráadásul a stabilizátort sem spórolták ki, ami hatékonyan képes kiküszöbölni a kézremegésből, mozgásból fakadó képi anomáliákat. Ráadásul a lassított és szuperlassított módokat sem hagyták ki belőle, amelyekkel igen látványos rövid videók rögzíthetőek. A szelfikamerája 10 megapixeles, és nem valami nagy szám. Csak világosban használható, szóval bloggereknek, vloggereknek nem feltétlenül ideális.

Vélemény

A Samsung Galaxy Z Flip3 egy remekül sikerült, igen jól használható okostelefon, amelyet az összecsukhatósága magasan kiemel a mai termékóceánból, ez nem is lehet kérdés. Ráadásul tényleg van értelme ennek a tulajdonságnak, hiszen használhatóbb lesz tőle a mobil. Az viszont már más kérdés, hogy igencsak megkérik az árát mindennek, hiszen 400 darab ezrest kell érte letenni, ami bárhogy nézzük, legalább másfélszer annyi, mint amit az ilyen hardverrel és képernyővel ellátott készülékekért elkérnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!