Videószerkesztő alkalmazást vett a Microsoft

A 2020-as év legértékesebb vállalatai, Microsoft
Microsoft
Vágólapra másolva!
Az Office 365 után idővel talán a Windowsban is elérhetővé válhat.
Vágólapra másolva!

Szokatlan akvizíciót jelentett be a héten a Microsoft, ismeretlen összegért felvásárolta a böngészőből használható Clipchamp videószerkesztő alkalmazást. Ezt elsősorban egyszerűbb professzionális felhasználásra szánták a készítői, és papíron ugyan van ingyenes verziója, ám az nem hajlandó 480p feletti felbontásban videókat exportálni, ténylegesen csak a szolgáltatás kipróbálására használható.

A kép csak illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Christoph Hardt/Geisler-Fotopres

A többek közt a Dell, a Deloitte és a Google által is használt Clipchamp érdekessége, hogy a böngészőben való futása ellenére képes kiaknázni a számítógépek grafikus vezérlőinek erejét az elkészült videók exportálásakor. A GPU-gyorsított videókódolás remekül demonstrálja, hogy az elmúlt években mekkorát fejlődtek a böngészők, a modern webes technológiáknak köszönhetően milyen korábban elképzelhetetlen feladatok végezhetőek el bennük.

A Microsoft tájékoztatása szerint a Clipchamp elsőként a Microsoft 365 előfizetéses irodai programcsomag részévé válik majd, azonban nincs kizárva a Windowsban való általános elérhetővé válása sem. Egyelőre nem világos, hogy különálló szolgáltatásként meddig marad elérhető, ám a Microsoft jó eséllyel nem kíván kibabrálni a meglévő ügyfelekkel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!