Ha lecseréli számítógépét, ezekre figyeljen, mert sokat bukhat rajta

hacker hekker Több, mint 60 millió forintot loptak el egy budapesti nő bankszámlájáról
Vágólapra másolva!
Az bármikor, bárkivel előfordulhat, hogy ilyen-olyan okból arra jut, hogy eladja, elajándékozza, vagy rosszabb esetben kidobja régi számítógépét. Előfordulhat, hogy változnak a felhasználói igények, vagy rögtön pénzre van szüksége, tényleg egy mindennapos dolog ez, azonban nem szabad megfeledkezni öt nagyon fontos dologról, mielőtt valaki megszabadul régi asztali vagy hordozható PC-jétől.
Vágólapra másolva!

Ezeket a tennivalókat szedtük össze most cikkünkben, amelyeket egyrészt érdemes megfogadni, és azoknak is felhívni a figyelmét rájuk, akik éppen egy ilyen folyamat előtt állnak.

1: Adatmentés

Egy számítógép sokszor tele van fontos dokumentumokkal, videókkal, zenékkel, képekkel, régi emlékekkel. Értelemszerűen ezeket nem szabad mind veszni hagyni fejetlenül, úgyhogy gondoskodni kell az adatmentésről. Ez történhet külső adattárolóra, amihez az USB-porton keresztül kell csatlakoztatni egy merevlemezt vagy pendrive-ot a géphez, és egyszerűen átmásolni rá a kívánt állományokat.

A számítógép eladása előtt akad néhány tennivaló Forrás: Origo

Egy másik megoldás, ha ehhez úgynevezett felhőalapú tárhelyet használunk. Ilyenkor a file-ok, könyvtárak egy távoli számítógépre kerülnek egy harmadik félhez, és onnan internetes kapcsolat segítségével érhetjük el őket. E módszernek is megvannak az előnyei, hiszen a világ bármilyen pontjáról, bármilyen számítógépről hozzáférhet a felhasználó az állományokhoz, anélkül hogy magával kéne vinnie egy külső adattárolót.

2: Kilépés a programokból

Az ember manapság nem tudja elkerülni, hogy regisztráljon különféle online felületekre, legyen az levelezés, netbank, fórum, de említhetnénk az olyan videómegosztókat vagy filmes oldalakat, mint a YouTube vagy a Netflix akár. Jó tudni, hogy ezek az appok sokszor megjegyzik a belépési kódokat, emiatt aztán fontos, hogy minden ilyen szoftverből vagy szolgáltatásból manuálisan kilépjünk, amihez nem elég, ha csak kikapcsoljuk a komputert.

A használt gépekért jó árat lehet kapni Forrás: Origo

Ezt követően meg kell szüntetni a saját profilunkat a számítógépen, aminek fontos része a jelszavak törlése is. Ezt követően illetéktelenek vagy a gép új tulajdonosa már nem fog tudni belépni a fiókjainkba.

3: A belső adattároló formázása

A procedúráknak ezzel még nincs vége, hiszen ezt követően le kell törölni a gépben található belső adattároló egységet vagy egységeket. Ezt minden operációs rendszeren máshogy kell megtenni, de ha beírjuk a keresőbe vagy súgóba, akkor hamar választ kaphatunk, hogy melyek az egymást követő lépések.

Windows 10 esetén például ez a metódus:

1.A Start gombra kattintva nyissa meg a Számítógép-kezelés segédprogramot. Válassza a vezérlőpult > rendszer és biztonság > felügyeleti eszközök lehetőséget, majd kattintson duplán a Számítógép-kezelés elemre.

2.A bal oldali ablaktábla tárterületén válassza a Lemezkezelés lehetőséget.

3.Kattintson a jobb gombbal a formázni kívánt kötetre, majd válassza a Formátum parancsot.

Ha az alapértelmezett beállításokkal szeretné formázni a kötetet, a Formátum párbeszédpanelen válassza az OK gombot, majd válassza ismét az OK gombot.

4: Operációs rendszer újratelepítése

Ha valaki el akarja adni a gépet, akkor az operációs rendszert célszerű újratelepítenie, mert csak így tudja hitelesen bebizonyítani, hogy a gép tényleg működik. Ez a folyamat több szakaszból áll, akár meg is lehet állni a legelső lépcsőnél, és ilyenkor a szoftver regisztrálására sincs szükség, tehát akár online is értékesíthető, nem fogunk anyagi kárt szenvedni, de mégis látszik, hogy a képernyő és a hardverek megfelelően funkcionálnak.

5: Tisztítás

Mielőtt valaki más kezébe adja a gépet, akkor nem csupán a belsejét, hanem a külsejét is meg kell pucolnia. Már rövid használatot követően is elkerülhetetlenül szennyeződés keletkezik a klaviatúrán és az egéren, a kijelző pedig vonzza a port.

A billentyűzet letisztításáról sem szabad megfeledkezni Forrás: Origo

Koszosan pedig egyszerűen nem lehet megválni egy PC-től. Arra ügyelni kell, hogy hagyományos tisztítószerekkel és papírtörlővel nem lehet nekiesni a masinának. De viszonylag olcsón beszerezhető a speciális puha kendő és az elektronikai eszközök tisztítására szolgáló vegyszer is, amelyet később persze más berendezésnél is fel lehet használni.