Zsarolóvírus elleni védelmet kaphatnának az SSD-k

pny xlr8 cs3140 ssd
PNY XLR8 CS3140
Vágólapra másolva!
Sajnos a gyártók egyelőre közönyösnek bizonyultak a technológia iránt.
Vágólapra másolva!

Remek hírrel állt elő egy dél-korai kutatócsoport, állításuk szerint a jövő szilárdtest-meghajtói ellenállóvá válhatnak a zsarolóvírusos támadásokkal szemben. A vezérlőchipjeik szoftverébe integrálható SSD-Insider++ komponensük képes valós időben detektálni, mikor a kártevők elkezdenek adatokat titkosítani, majd pillanatok alatt visszaállítja az eredeti állapotukba az érintett állományokat.

A kép csak illusztráció Forrás: PNY

A kutatók szerint a technológia hátránya, hogy 13-17 százalékkal növeli az adatmozgatáskor a késleltetést, továbbá legrosszabb esetben 8%-kal csökkenti az adatátviteli sávszélességet, ám ezek a modern SSD-k esetében a gyakorlatban nem osztanak vagy szoroznak. A tesztelés során száz százalékos hatékonysággal működött az SSD-Insider++, a ransomware általi titkosítás elindítása után tíz másodperccel a védelem vissza is állította a túszul ejteni próbált állományokat.

Mindez nagyon jól hangzik, így meg is kerestek számos meg nem nevezett dél-koreai gyártót a találmányukkal, ám azok a teljesítménycsökkenés hallatán úgy döntöttek, hogy nem érdekli őket az SSD-Insider++, túlságosan érzékenynek tartják a problémát. Ez sokkoló annak fényében, hogy az üzleti és állami ügyfelek részéről garantáltan óriási lenne az érdeklődés a zsarolóvírusoknak ellenálló háttértárak iránt, és jó eséllyel a fogyasztói piacon sem buknának meg a védelemmel ellátott termékek.

Elméletben az SSD-Insider++ akár utólag is hozzáadható lehet a már piacra került meghajtókhoz, hiszen frissíthető a szoftverük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!