A gyártó nem tilthatja az alternatív fizetési rendszerek használatát az App Store-ban.

Gigantikus sikert aratott az Apple ellen indított versenyügyi perében az Epic Games, Yvonne Gonzalez-Rogers bírónő döntése értelmében a vállalat nem kényszerítheti rá az App Store-ban alkalmazásokat és játékokat publikáló fejlesztőket az általa nyújtott fizetési szolgáltatás használatára. A döntés 2021. december 9-én lép életbe, hacsak addig egy felsőbb bíróság el nem rendeli a felfüggesztését.

FortniteForrás: Epic Games

Az Apple számára óriási anyagi csapást jelenthet a döntés, hiszen az életbe lépése esetén a fejlesztők kikerülhetik a 30% jutalékának megfizetését, olcsóbb fizetésfeldolgozó szolgáltatásokat vehetnek igénybe az előfizetési díjak és egyszeri vásárlások díjának beszedésekor. Az Apple várhatóan nem hagyja majd szó nélkül a döntést, jó eséllyel minden elképzelhető jogi lehetőséget megragad a felfüggesztése és megfordítása érdekében.

Rövid időn belül ez már a második csapás az Apple számára, Dél-Koreában törvényben tiltották meg számára a saját fizetési rendszerének kötelezővé tételét az App Store-ban.

Ettől függetlenül az Epic nem érte el teljesen a célját, a bírónő szerint az Apple nem köteles alternatív appáruházak működését lehetővé tenni a mobilos rendszerein. Emellett az iOS-es Fortnite-ban elérhetővé tett alternatív fizetési lehetőséggel a játékfejlesztő megsértette az App Store feltételeit, így ki kell fizetnie 3,5 millió dollár elmaradt jutalékot az Apple számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!