Leolvadhat a videókamera a hipergyors SD-kártyától

microsd 8.0 memóriakártya
Prototípus SD 8.0 szabványú memóriakártyák
Vágólapra másolva!
Pedig az elméleti maximum tempó negyedét sem éri el a prototípus példány.
Vágólapra másolva!

Jó ideje készülőfélben van az SD memóriakártyák következő generációja, ezek a modern SSD-khez hasonlóan PCI Express csatolófelületet és NVMe protokollt használnak, papíron akár 4 GB/s olvasási és írási sebességre is képesek lehetnek. Az SD Express technológiára ténylegesen szükség van, például máris elkezdtünk belépni a 8K felbontású videórögzítés korába, a jövőben pedig úgy is tovább ütik majd a vasat a gyártók; kell egy jövőálló memóriakártya-szabvány.

Prototípus SD 8.0 szabványú memóriakártyák Forrás: SD Association / YouTube

Az AnandTech a napokban lehetőséget kapott egy korainak mondható, tömeggyártásba jelen formájában nem kerülő, referencia dizájnt használó memóriakártya tesztelésére. A kütyü 250 GB kapacitású, a kipróbálásához egy számítógéphez csatlakoztató kártyaolvasót szerzett a kiadvány.

A mérések alapján a termék pokolian gyors egy memóriakártyához képest, 890 MB/s körüli szekvenciális olvasásra és 420 MB/s környéki szekvenciális írásra képes. A véletlenszerű sebességei is tiszteletre méltóak, akár számítógépes operációs rendszer is remek sebességgel futtatható volna róla. Viszont komoly izzasztás esetén baj van a hőtermelésével, a memóriakártya 96°C hőmérsékletűre forrósodott fel, azaz szerencsétlen esetben égési sérülés vagy háztűz okozására is alkalmas.

Remélhetően a fogyasztói piacra kerülő kártyák nem lesznek ennyire forrófejűek, a végén még tűzvédelmi képzéshez kötik a megvásárlásukat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!