Meghackelte a Mozilla a Windowst

mozilla firefox
Vágólapra másolva!
Újból beállítható egyetlen kattintással alapértelmezett böngészőnek a Firefox.
Vágólapra másolva!

A Microsoft már a Windows 10 kiadása óta akadályozni próbálja az alternatív böngészők használatát, trükkök táborával próbálja az Edge-en marasztalni a számítógépezőket. Ennek keretében nem engedi, hogy a Start menü keresőjének használatakor megjelenő webes keresési találatok más böngészőben nyíljanak meg, továbbá extra lépésekkel próbálja kényelmetlenné tenni az alapértelmezett böngésző átállítását, a Windows 11 még rosszabbá vált ezen a téren. Aki viszont alternatív böngészőről kíván visszaváltani az Edge-re, annak egy gombnyomás a művelet, ilyenkor nincsenek kellemetlenségek.

A kép csak illusztráció Forrás: Paul Clarke / Flickr

A Mozilla már 2015-től fogva többször felemelte a szavát a Microsoft egyre szalonképtelenebb praktikái ellen, ám eddig minden ellenállás lepattant a cégről; szinte meglepőnek mondható, hogy nem lett még versenyhatósági eljárás a viselt dolgaiból. Mostanra viszont betelt a pohár a Mozillánál, az egy hónapja kiadott Firefox 91-ről kiderült, hogy a telepítése után ugyanúgy be lehet állítani egy kattintással alapértelmezettnek, mint a Microsoft Edge-et.

A The Verge beszámolója alapján a Mozilla illetékeseinek a könnyű böngészőváltás érdekében meg kellett hackelniük a Windows 10 és a Windows 11 azon védelmi vonalát, amely a rosszindulatú módosítások elkerülése érdekében tiltani próbálja az alapértelmezett appok felhasználói jóváhagyás nélküli átállítását.

Nem kellett újból feltalálniuk a kereket, az Edge elemzésével fényt derítettek rá, hogy a Microsoft böngészője miféle hackeléssel kerüli ki a Windows védelmét, majd lemásolták azt.

Így van: versenyelőny szerzésének reményében a Microsoft kikerülte az újabb Windowsok egy olyan védelmi vonalát, amely minden más böngészőfejlesztőre vonatkozik, a Mozilla pedig most a hackelés lekoppintásával próbálja vízszintbe hozni a focipályát.

A Microsoft „nem támogatott"-nak titulálta a Mozilla trükközését, eszerint az Edge által használt hackelés sem támogatott.

Egyelőre nem világos, hogy más böngészők fejlesztői is áttörnek-e a biztonsági funkción, de nem lenne meglepő, főleg miután nekik már elég kimásolniuk a feladatot elvégző programkódot a nyílt forrású Firefox kódbázisából, mondhatni megspórolták a kutatási és fejlesztési tevékenységet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!