Mobilok milliárdjaira jön egy biztonsági funkció

okostelefon smartphone mobil android
Vágólapra másolva!
Elérhetővé válik a régi eszközökön is az Android 11 automatikus jogvisszavonása.
Vágólapra másolva!

Az újabb Androidokban bemutatkozott funkciók utólagosan nem szoktak elérhetővé válni a régebbi főverziókat futtató eszközökre, ám a kivétel erősíti a szabályt alapon hamarosan a legtöbb aktívan használt mobilra és tabletre megjelenik a tavalyi Android 11 egyik fontos fejlesztése.

A kép csak illusztráció Forrás: Ashutosh Jaiswal / Pexels

A Play-szolgáltatások keretrendszer decembertől hullámokban érkező frissítésétől kezdve mindegyik Android 6.0–10 rendszerű készülék képes lesz megvonni a legalább három hónapja el sem indított appoktól a korábban megadott jogosultságokat. Ezzel jelentősen csökkenthető a rajtuk keresztül történő adatszivárgás lehetősége, például egy régóta nem használt app vagy játék háttérben futó folyamata egy idő után nem lesz képes fű alatt adatokat küldözgetni a hirdetőcégeknek

A megoldás limitációja, hogy kompatibilitási okokból csak az olyan appok esetében működik majd, amelyek készítői legalább az Android 11-et (API level 30) állították be célként a fejlesztői környezetben. Ez nem tűnik nagy gondnak, idén augusztus óta csak ilyen beállítás mellett tehetőek elérhetővé új termékek a Play Áruházban, novembertől pedig a meglévőkhöz kiadott frissítések esetében is követelmény lesz az API level 30 célzása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!