Bonyolult kosárlabda szimulátor lett az új NBA játék

kosárlabda, NBA2K, játék, teszt
A látványos mozdulatok sem hiányoznak.
Vágólapra másolva!
Az NBA 2K sorozat több, mint két évtizedes múltra tekint vissza és mostanra már egyeduralkodónak számít a kosárlabda témájú játékok univerzumában. Így nem meglepő, hogy a sportág és persze a játékok rajongói évről-évre már várják az ősz elejét, amikor rendszerint érkezik az új epizód. Ez idén sem történt másként, és már mi is hozzáférhettünk az NBA 2K22 néven futó alkotáshoz, amelyről előzetesen azt ígérték, hogy a kosárlabdázás minden aspektusába betekintést nyerhetünk általa.
Vágólapra másolva!

Játékmódok

És az nagyon hamar ki is derül, hogy ebben nem hazudtak, ugyanis rengeteg különféle játékmód közül választhatunk. A szimpla meccsek és a bajnokságok (például WNBA, NBA, G-League) mellett belekóstolhatunk az edzők életébe is. Tehát aki akar totálisan elmélyedhet a stratégiában, a taktikában, a játékos csereberében, a draftolásban, a csapatépítésben.

Sőt, a program egy része lehetőséget ad arra, hogy teljesen, de tényleg teljesen belemerüljünk egy játékos életébe egészen a kezdetektől.

Itt egy gimnáziumból épp kikerülő ifjonc az alapanyag, akiből egyrészt játékost kell faragnunk, másrészt ki kell találnunk a ruházkodását, intézni kell a médiamegjelenéseit, a szövögetni kell a szociális hálóját, intézni kell a csapattársakkal, edzőkkel való személyes kapcsolatait, sikerre kell vinni a magánéletben, és ha akarjuk, még zenei karriert is összerakhatunk neki.

Karrier módban a nulláról kezdünk. Forrás: Origo

Ez a játékmód ráadásul online közösségi elemeket is tartalmaz. A városban, ahol játszódik, ugyanis rengeteg más valós ember is megtalálható, akik hozzánk hasonlóan próbálgatják építgetni a saját karrierjüket. Természetesen velük is kapcsolatot létesíthetünk, gyűjthetünk barátokat, ismerősöket a világ minden tájáról, és akár együtt is kosarazhatunk a számítógépen vagy a konzolokon.

Egy fiatal játékos életének minden részletébe belekóstolhatunk. Forrás: Origo

Ez az úgynevezett My CAREER mód tulajdonképpen egy kalandjáték a játékban, és tényleg nagyon komplexnek tűnik. Természetesen itt is központi szerepet játszanak a mérkőzések, de mellettük még számtalan más tennivalója van a játékosnak. Gyakorlatilag azt is mondhatjuk, hogy a Simset ötvözték a kosárlabdával, a Facebookkal és a GTA-val, ami nagyon érdekes ötlet. Néhány napos tapasztalat alapján azt mondhatjuk, hogy a dolog működik, és ez is garantálhatja azt, hogy a program sokáig szórakoztató és élvezetes maradjon.

Kosárra!

Az NBA 2K22 központi része természetesen még mindig a kosárlabda, és ez érződik is a szoftveren. A játék iszonyatosan komplex, valami eszméletlen mennyiségű cselt, dobozómozdulatot, támadási és védekezési opciót pakoltak bele, amelyek mindegyikét külön gombbal vagy gombkombinációval kell előhívni. Nem csak annyiból áll, hogy passzolunk, cselezünk, dobunk, hanem legalább 50-féle figura van, amit meg kell tanulni. Már maga a dobás sem csak egy gombnyomásból áll, hiszen mikor elengednénk a labdát elindul egy sáv, és pont a jó időszakban kell elereszteni a kontroller karját ahhoz, hogy sikeres legyen a kísérlet.

A látványos mozdulatok sem hiányoznak. Forrás: Origo

Őszintén szólva a játék kegyetlenül nehéz emiatt, vagy mi legalábbis annak találtuk. Beleraktunk jó pár napot, és csak most kezdjük érezni, hogy minimális szinten az történik a pályán, amit szeretnénk. De az is látszik, hogy nagyon-nagyon messze még az út vége. Van természetesen tutorial, azaz edző funkció, amelyben a program mindent részletesen elmagyaráz, és végtelen mennyiségű időt lehet gyakorolni, de erre szükség is van. Amíg mondjuk a FIFA focijátékan az első pillanattól kezdve lehet sikerélményünk, addig erre itt azért várni kell. Az első néhány összecsapáson garantált lesz a vereség, még akkor is, ha könnyű fokozatra rakjuk a gépet.

A grafika pazar. Forrás: Origo

A játék kifejezetten reális, nyugodtan mondhatjuk, hogy egy ízig-vérig kosárlabda szimulátort tettek le az asztalra a fejlesztők. Sokat számítanak az egyes játékosok képességei, a fizikai adottságok, pont, mint a valóságban. Az irányítás a kontrollerrel történik, és az összes gombra szükség van, szóval egy darabig eltart, amíg az ember megtanulja készségszinten a vezérlést.

Grafika, hang, hangulat

Az Xbox Series X jelenleg a világ legerősebb konzolgépe, tehát az alapok adottak voltak a minőségi látványvilághoz. Az NBA 2K22 pedig nem is okozott csalódást, mert a 4K felbontású HDR grafika félelmetesen jó. A játékosok arca felismerhető, minden egyes részlet a helyén van, és a látványos effektek sem hiányoznak. Az animációk szépek, néha tényleg olyan érzése van az embernek, miközben a kontrollert püföli, mintha a tévében nézne egy meccset.

Néha tényleg olyan, mintha a tévét néznénk. Forrás: Origo

A hangok is rendben vannak, de azért meglepő lett volna, ha ezt elszúrják. A hangulat pedig remek, tényleg könnyen beleélhetjük magunkat a parketten folyó öldöklő küzdelembe. Ebben az is komoly szerepet játszik, hogy az NBA 2K22 valódi csapatokat, és létező játékosokat tartalmaz, tehát nincsenek licencsz problémák, nincsenek kamu nevek, ami azért sokat dob az élményen.

Bizonyítvány

Az NBA 2K22 esetében a fejlesztők egy minőségi darabot tettek le az asztalra, de ezt ennyi pénzért el is várja az ember. Jelenleg közel 20 000 forintba kerül ugyanis, amivel egyértelműen a legdrágább játékok közé tartozik jelenleg.

Pontosan a komplexitása, a viszonylagos nehézsége miatt azoknak ajánljuk, akik szeretik a sportokat, a kosárlabdát, és az NBA-t vagy a WNBA-t.

Akik hajlandóak beletenni az időt és az energiát abba, hogy megtanulják a programot, mert ez bizony nem az a darab, amivel leül az ember, aztán pár percet pötyög, ha van egy kis ideje. Ez bizony hardcore kosárlabda és kihívás a javából.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!