John Carmack kiharcolta egy nyitott rendszerszoftver kiadását a VR-headsetre.

Egészségtelen és aggasztó trend a hardveres termékek internetes szolgáltatásoktól való egyre nagyobb függősége, csupán idő kérdése, hogy az érintett termékek mikor válnak többé-kevésbé használhatatlan papírnehezékekké. Sok esetben persze hackelhetőnek bizonyulnak, így lehetőség nyílhat a jövőbeli újrahasznosításukra, ám a gyártóik tipikusan a kisujjukat sem mozdítják meg ennek az egyszerűbbé tétele érdekében.

Oculus GoForrás: Oculus

Az Oculus műszaki tanácsadójaként tevékenykedő John Carmack most a létező legritkább hírrel állt elő a témában, hosszas lobbizást követően engedélyt kapott a Facebooktól egy nyitott rendszerszoftver elérhetővé tételére az Oculus Góhoz. Ez lehetővé teszi majd az eredetileg 149 dollárért piacra dobott, tavaly nyáron nyugdíjba küldött VR-headset szabad újrahasznosítását, a jövőben sokkal könnyebb lesz babrálni az eszközzel.

Az annak idején az id Software játékfejlesztőt társalapított Carmack reméli, hogy a mostani siker precedenst teremt majd, így a forgalmazásuk befejezését követően más Oculus headsetekhez is érkezhet majd nyitott rendszerszoftver. Ígérni nem tud semmit, mivel elképesztő fejfájást jelent minden szükséges engedélyt beszerezni a különleges szoftver legális kiadásához.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!