Előfizetéssel 179 dollárba került akkoriban egy csúcsmobil.

Egy új világ hírnökét jelentett sajtóeseményt tartott 2008. szeptember 23-án a Google és T-Mobile, a vállalatok bejelentették az Androidot, továbbá a mobilos operációs rendszert világelsőként futtató T-Mobile G1 okostelefont. A készüléket az akkoriban okostelefonos nagyágyúnak számított HTC tervezte, később HTC Dream néven kártyafüggetlenül és egyéb szolgáltatóknál is elérhetővé vált.

HTC Dream, avagy T-Mobile G1Forrás: Origo

A T-Mobile G1 a maga idejében csúcsmobilnak számított, a T-Mobile két év hűségidő vállalása esetén 179 dollárért osztogatta. Az elmúlt tizenhárom év inflációját figyelembe véve mai reálértéken ez 227 dollárt jelent, azaz 69 ezer forintot kellett letenni az asztalra a készülékért. Nem mostanában volt utoljára olyan, hogy a mobilszolgáltatók ennyi pénzért osztogatták volna a csúcskészülékeket.

Persze a T-Mobile G1 vevői nem is manapság megszokott teljesítményt és funkciókat kapták: egymagos és 528 MHz-es processzorú Qualcomm rendszerlapka biztosította benne a lóerőket, 192 MB rendszermemória és 256 MB bővíthető háttértár mellett. A telefon 3,2 hüvelykes és 320×480 pixeles érintőkijelzője szintén nem lenne képes lenyűgözni a mai közönséget, továbbá a 3,15 MP-es hátlapi kamera sem hangzik bizalomgerjesztően, autófókusz ide vagy oda.

LED-es villanó sem volt a kamera mellett, az csak később lett szériafelszereltség a mobilokban, érdekességként még a 2010-es Samsung Galaxy S kamerája mellől is hiányzott.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!