Csalódás a Google új okostévérendszere

google tv, okostévé, rendsze, android tv, smart tv, csalódás
A Google tévékre szánt operációs rendszere csalódást okozott.
Vágólapra másolva!
Az Android név hallatán a legtöbb ember az okostelefonokra asszociál, teljes joggal, hiszen a Google smart rendszere mára minden riválisát kiszorítva, a nem Apple iOS alapú készülékek uralkodójává vált. E rendkívül sikeres megoldás mellett az amerikai gigacég készített egy televíziókba szánt Android alapú platformot is. Ez az Android TV, amely viszont nem tölt be ennyire meghatározó szerepet iparági szinten, és nem is véletlenül. 
Vágólapra másolva!

Az első változatát 2014-ben mutatták be, miután a Google nagy dérrel-dúrral bejelentette, hogy a telefonok után meg kívánja hódítani a szórakoztatóelektronikai szegmenst is. Megállapodtak számos nagy céggel, köztük a Sonyval, a Philipsszel és az NVIDIA-val arról, hogy ők készítik számukra a készülékek vezérléséért és az extrákért felelős okosrendszert. Néhány nagy céget, így például a Toshibát, a Samsungot, az LG-t vagy a Panasonicot nem tudták meggyőzni, és ők maradtak a saját, exkluzív platformjaiknál a televíziós fronton.

A Google tévékre szánt operációs rendszer csalódást okozott Forrás: Origo

A Google mindenesetre ígért mindent, látványos felületet, könnyű kezelhetőséget és alkalmazások garmadáit a partnereinek. Minden rózsaszínnek is tűnt egészen addig, amíg napvilágot nem látott az első verzió. Ez ugyanis óriási csalódást okozott lassú tempójának, instabilitásának és nehézkes kezelhetőségének köszönhetően. A Google szavakban jó volt tehát, tettekben viszont nem annyira, és emiatt számos kritika érte a vállalatot. Az igazi probléma az volt, hogy érezhetően nem nagyon törték magukat, hogy rendbe tegyék a dolgot.

Bár történtek kísérletek a javításra, és sikerült is eredményeket elérni, az Android TV sosem lett tökéletes, és semmilyen szinten nem lehetett méltó vetélytársa például az LG webOS, a Samsung Tizen vagy a Panasonic Firefox alapú platformjainak.

A Google hibái miatt egyébként számos kritika érte a vásárlók részéről azokat a cégeket is, amelyek az Android TV mellett tették le a voksukat. És hogy őszinték legyünk, nem is lehet őket nagyon hibáztatni. Ha ugyanis vett valaki méregdrágán egy Sony vagy Sharp tévét, amely aztán magától kikapcsolt, lefagyott vagy nem engedte letölteni az appokat, akkor bizony a márkát szidta, és nem is gondolt bele jó eséllyel, hogy a hibáért egy harmadik fél a felelős.

Google TV

A Google háza táján is érezték, hogy az Android TV nem az igazi, és tavaly végre bejelentették, hogy készek gyökeres változtatásra. Ezt alátámasztandó azt is elárulták, hogy nem pusztán egy frissítéssel készülnek, hanem egy teljesen, alapoktól megújított új platformmal, amelynek a neve is megváltozik, és Android TV helyett Google TV névre hallgat majd.

A kezelőfelület terén nem történt radikális váltás Forrás: Origo

A Google TV tényleg elkészült, és már meg is jelentek azok a televíziók, amelyek ezt az új rendszert használják. Nem túlzok, mikor azt állítom, hogy mi is nagyon izgatottan vártuk, mert az Android TV-vel számos bajunk volt. Biztosak voltunk abban, hogy a Google TV tényleg előrelépés lesz, egy gyors, stabil, könnyen kezelhető platform, amelynél átalakítják és modernizálják a vacak grafikus kezelőfelületet.

Nyilván ebben bíztak a Google partnerei is, tehát a Sony, a TCL, a Xiaomi, a OnePlus, a Philips vagy a Sharp, hogy tényleg csak néhány nagy nevet említsünk.

Amikor megérkezett hozzánk az első új, Google TV rendszerrel megtámogatott készülék, nem hittünk a szemünknek. Ugyanis gyakorlatilag nem változott semmi érdemben! A grafikus kezelőfelületnél minimális ráncfelvarrást végeztek, azaz maradtak a nagy, színes ikonok, amelyek közül mindössze néhány fér ki sokszor egy időben a képernyőre. Emiatt rengeteget kell lapozgatni, hogy megtaláljuk, amire szükségünk van. Ráadásul teletömték fizetett, promotált tartalommal, applikációkkal, ami már önmagában borzasztó idegesítő. Tehát a kezelés önmagában minden, csak nem túl felhasználóbarát.

Emellett előfordult, hogy nem működött a Google Assistant szolgáltatás, azaz a hangalapú vezérlésről, keresésről is le kellett mondani.

Ennél is nagyobb baj, hogy a sebességgel is akadnak kisebb problémák, hiszen továbbra is tapasztaltunk néha belassulást, beakadást, ami azért így 2021 táján lassan elfogadhatatlanná válik. A komolyabb stabilitási bajokat viszont orvosolták a jelek szerint, ugyanis összeomlásba, fagyásba nem futottunk bele, de hát ez azért a minimum. Az tény, hogy az alkalmazáskínálat az ígéreteknek megfelelően óriási, több mint 6000 szoftver közül lehet választani. Tény, hogy e téren a Google TV lenyomja a rivális megoldásokat. Azonban ennyi appra egyszerűen nincs szükség. A televíziókat az emberek nem úgy használják, mint a mobilokat, nem applikációkat akarnak futtatni, hanem tartalmat akarnak fogyasztani. E készülékeket a tartalomfogyasztásra találták ki, és többek között ezért nincs érintőképernyőjük sem. Ráadásul a tévékbe épített gyenge hardver miatt a játékok futtatása sem lehetséges, hiába találhatóak meg a kínálatban a pazar grafikájú darabok.

A sebességgel is akadnak problémák. Forrás: TCL

Mindent összevetve azt tudjuk mondani, hogy a nagy svunggal beharangozott új Google TV okostévérendszer nagy csalódást okozott nekünk. Ahogy olvassuk az internetes fórumokat és a külföldi szaklapok tesztjeit, mások sincsenek elájulva. A Google kommunikációban megint erős volt, de csak abban. Nem hittük volna, hogy az Android TV platform kudarca után megint belelépnek ugyanabba a folyóba...