Százmillió eurókat lophatott egy androidos kártevő

vonaton mobilozó emberek illusztráció
Young man looking at smartphone on city tram
Vágólapra másolva!
Tízmilliónál is több mobilra került fel az SMS-es csalásban utazó GriftHorse.
Vágólapra másolva!

Gigantikus támadást leleplezett le a Zimperium biztonsági cég, állítása szerint 2020 novembere és 2021 áprilisa között egy bűnözői csoport a világ 77 országában olyan 10 millió androidos okostelefont fertőzött meg a kártevőjével, potenciálisan több százmillió euró anyagi kárt okozva az áldozatoknak.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Cultura Creative/Gpointstudio

A Zimperium által GriftHorse névre keresztelt trójait a Play Áruházba és más androidos piacterekre feltöltött termékekben terjesztette a bűnözői csoport, körülbelül kétszáz a kártevővel fertőzött appot és játékot sikerült összeszámlálni. Ezek természetesen már nem találhatóak meg az Android hivatalos boltjában, az érintett szoftverek listája átböngészhető a biztonsági cég blogbejegyzésének az alján.

Módszereit tekintve a GriftHorse egyáltalán nem volt kifinomult, a fertőzött appok telepítése után ingyenes ajándékok ígéretével és egyéb hazugságokkal megpróbálta rávenni az áldozatokat a telefonszámuk megadására, hogy emelt díjas SMS-szolgáltatásokra iratkoztassa fel azokat.

A kártevőnek bedőlt mobilozóktól havi 30 eurónál is többet lophattak a bűnözők, a telefonszámlájuk egyenlegének terhére történt a fizetés.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!