Már az emberiség fele mobilnetezik

adótorony
EMERYVILLE, CA - MARCH 06: A view of a cellular communication tower on March 6, 2014 in Emeryville, California. The U.S. Labor Department is asking mobile phone providers to increase safety training for crews who perform work on cell tower sites in the United States. According to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), more tower site workers died in 2013 than in the previous two years combined and four workers have died in the first weeks of 2014. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hat százaléknak nincs még hozzáférése a technológiához.
Vágólapra másolva!

Friss beszámolót hozott nyilvánosságra a globális mobilinternet állapotáról a GSM Association, a szervezet szerint immáron az emberiség fele használ mobilinternetet, a 2014-es első jelentésében még csak a harmaduk élt a technológiával. Ennél is nagyobb jelentőségű előrelépés, hogy a hat évvel ezelőtti 24 százalékról 6%-ra esett az olyanok aránya, akik lefedettség hiányában nem képesek mobilnetezni.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Justin Sullivan

A tanulmány megállapítása szerint a 3,8 milliárd mobilinternetet nem használó személy közül 450 millióan vannak olyanok, akik nem képesek a szolgáltatást igénybe venni. A GSMA szerint a mobilnetet mellőzőket tipikusan a tudatosság hiánya, a digitális ismeretek nélkülözése, továbbá a költség tartja vissza a mobilnet használatától, a faktorok egyenként és kombinációkban is jelen lehetnek.

A mobilnetet nem használók 93 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban él, a technológiát lefedettség hiányában elérni nem képesek 98 százaléka közülük kerül ki.

A közlemény szerint a koronavírus-járvány nem tett jót a mobilnet terjedésének, számos országban nőtt miatta a telefonok és a mobilnet ára. További rossz hír, hogy folyamatosan lassul a mobilnetes lefedettséggel még nem rendelkező területeken a hálózatok kiépítésének üteme.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!