Elkezdtek visszaesni a laptopok eladásai

iroda munka home office fiatal nő laptop
Vágólapra másolva!
Ettől függetlenül még jövőre is messze átlag feletti maradhat irántuk az igény.
Vágólapra másolva!

A jelenleg komoly problémákat okozó félvezetőhiány messze legfontosabb kiváltó okát a koronavírus-járvány jelentette, az otthonról történő munkavégzés és a távoktatás miatt egyik pillanatról a másikra masszívan kilőtt többek közt a notebookok iránti igény. Nem mindegyik háztartásban volt elég belőlük, az igazán régi darabok pedig a rossz teljesítményük vagy egyéb problémáik miatt nem állták a sarat.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A TrendForce piacelemző cég szerint a globális járvány előtti 2019-ben 160 millió laptop talált gazdára, majd a tavalyi vásárlási láznak köszönhetően 206 millióra ugrottak az eladások. Vélhetően idén sem panaszkodhatnak a gyártók, az elemzők szerint 240 millió laptop fogy majd, de már most nyáron lassulni kezdtek az eladások, jövőre pedig 222 millióra eshet vissza az értékesített laptopok száma.

Megkezdődhet a laptopok iránti igény normalizálódása Forrás: TrendForce

Ennek egyik fő okát a cég szerint a koronavírus elleni védőoltások jelentik, a vakcináknak köszönhetően a fejlett világban elkezdett visszaállni a megszokott kerékvágásba az élet, visszatértek az irodákba a dolgozók, az iskolapadokba a diákok. A Chromebookok esetében különösen nagy visszaesésre számít a TrendForce, Észak-Amerikában az olcsóságuk miatt cukorkaként vették ezeket a szülők, hogy a gyerekeik részt tudjanak venni a távoktatásban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!