Anyagi okból nem tudta nyélbe ütni Steve Jobs a furcsa üzletet.

Szenzációs történetet osztott meg a héten megjelenő emlékiratában a Dell számítógépgyártó alapítója és vezérigazgatója. Michael Dell állítása szerint 1997-ben a csőd szélén álló Apple-höz épp visszatért Steve Jobs olyan ajánlattal kereste meg, amely megváltoztathatta volna a modern számítástechnika történetét: mi lenne, ha Windows mellett a cége macOS rendszerrel is árulná a számítógépeit?

Steve JobsForrás: AFP/John G. Mabanglo

Az éppen tőke után futkározó Steve Jobs ötlete kifejezetten tetszett Michael Dellnek, így felajánlotta, hogy licencdíjat fizet minden macOS rendszerrel eladott PC után az Apple-nek. Ezen a ponton siklott félre az üzlet, Jobs ugyanis azt szerette volna elérni, hogy a macOS mellett Windows is megtalálható legyen a gépeken. A vevők az indításukkor kiválaszthatták volna, hogy a kettő közül melyiket indítják el.

A furcsa elképzelés mögött az volt a ráció, hogy Steve Jobs féltette a Mac számítógépek akkoriban nem túl acélos eladásait: sejtése szerint a Dell jelentősen olcsóbban tudott volna macOS-t futtató számítógépet kínálni a nagyérdeműnek, így az üzlet csak még nagyobb bajba sodorhatta volna a cégét. Viszont ezt ellensúlyozhatta volna, ha minden egyes eladott Dell után licencdíj üti az Apple markát.

A Windows és a macOS szimultán telepítése viszont a Dell számára nem lett volna gazdaságos, így végül semmi sem lett az üzletből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!