Kipróbáltunk egy okos fogkefét. Egy olyan termékkategória képviselőjét, amiről nemrég még azt sem tudtuk, hogy létezik. De lássuk, ven-e értelme.

Az okos otthon rendszerek egyre jobban elterjednek és lassan már nincs olyan helysége a lakásnak, ahova ne vásárolhatnánk valami olyan műszaki berendezést, ami így, vagy úgy mér, elemez és ami a legfontosabb, kapcsolatot teremt az okostelefonunkkal. A fürdőszoba sem kerülte ezt a sorsot, mert nem olyan rég megjelentek a piacon az okos fogkefék.

Az okos fogkefe nem nagyobb, mint egy sima elektromos fogkefe.Forrás: Origo

Hogy mik is ezek és van-e egyáltalán értelmük, annak a kategória egyik csúcsát képviselő Oral-B IO9-es segítségével jártunk utána.

Mitől okos egy fogkefe

Az „okos" jelzőt ma már szinte mindenre ráaggatják a gyártók, hiszen ez egy olyan hívószó, amivel azonnal fel lehet kelteni az érdeklődést bármilyen termék iránt. Jelen estben viszont nem egy egyszerű okostelefonos app és Bluetooth kapcsolat van a háttérben, ami megmondja, amit úgyis tudunk, például, hogy hányszor mostunk fogat tegnap.

Így néz ki a doboza.Forrás: Origo

Az Oral-B IO szériája tele van pakolva szenzorokkal, ami a megfelelő fogmosási technikát is segít kialakítani és azt is meg tudja mutatni, hogy adott pillanatban épp hol tartunk a fogmosás folyamatában.

Mi van a dobozban?

Az Oral-B-IO9 doboza jóval nagyobb, mint egy egyszerű elektromos fogkefe doboza, ami azért van, mert ebben a dobozban nem csak egy fogkefe van. Találunk benne a fogkefe és a tartozék fej mellett még egy normál töltőt, egy két cserefej tárolására szolgáló fejtartót és még valamit, ami úgy néz ki, mint egy szemüvegtok.

A készletben a sima töltőállvány mellett, hordozható, töltős tokot is találunk.Forrás: Origo

Ez valójában egy úti tok, amibe betehetjük a fogkefét, ha elutazunk valahová. Ez a tok töltőként is működhet, ha csatlakoztatjuk a tartozék kábelét a hálózatra így hosszabb tartózkodás esetén sem kell félnünk, hogy lemerül a fogkefénk.

Mossunk fogat!

Miután kicsomagoltuk a fogkefét, telepítenünk kell a hozzá tartozó applikációt a telefonunkra és párosítani vele a készüléket. Ez egy pillanat műve és ezek után nincs is más dolgunk, mint fogat mosni. Illetve előbb még ki kell választanunk, hogy milyen módot szeretnénk használni. Választhatunk itt a napi fogmosás, az érzékeny tisztítás, a fogfehérítés vagy akár a nyelvtisztítás között is, és a fogkefe a kiválasztott módnak megfelelően állítja be majd a mozgási intenzitását. De a lényeg nem itt van. Az érdekes funkció egyrészt a fogkefe nyakán körben húzódó LED-csík, amin tetszőleges színt állíthatunk be magunknak – elkerülve így, hogy más fogkeféjével mossunk fogat, ha a családban több ilyen is van.

A beállítási folyamat az okostelefonon keresztül elég egyszerű.Forrás: Origo

Ez a szín akkor világít, ha a fogmosást elkezdjük és abban a pillanatban, amikor a fogkefét a megfelelő erővel a fogunkhoz nyomjuk, a LED zöldre vált és egészen addig zöld is marad, amíg a megfelelő erővel mossuk a fogunkat.

Ha a nyomás túl erős, akkor a LED pirosra vált, ha pedig túl gyenge, akkor az általunk kiválasztott szín váltja a zöldet, így mindig pontosan látjuk, hogy jól mossuk-e a fogunkat.

Emellett pedig rendszer félperces időközönként pulzálással jelzi a mosással töltött időt, amit egyébként a készülék „hasán" található színes kijelzőn is mutat. Itt jeleíti meg a töltöttséget, a mosás módját és azt, hogy jól végeztük-e a aktuális fogmosást. Ha igen, akkor egy mosolygó arc jelenik itt meg, ha viszont nem, akkor az ikon „szája" enyhe rosszallást mutat majd.

Baloldalt a mosás közben nyújtott segítség, jobboldalt pedig az "eredményhirdetés"Forrás: Origo

Mindezek a folyamatok kaphatnak még egy extra dimenziót, ha fogápolás közben a telefonunkat is bekapcsoljuk. A telefon kijelzőjén ugyanis – ha az párosítva van a fogkefével – megjelenik a teljes fogsorunk és ezen a rendszer mutatja, hogy éppen hol tartunk, milyen fázisban és milyen nyomással mossuk a fogunkat. Ezt érdemes legalább egyszer kipróbálni, mert a rendszer által javasolt technikát érdemes megtanulni akkor is, ha nem akarunk minden alkalommal okostelefonnal nekilátni a reggeli-esti készülődésnek.

Összegzés

Okos fogkefe nélkül sok ezer évig megvolt az emberiség és mégis túlélte a mindennapok viszontagságait. De persze ez a mondat leírható a civilizáció nagyok vívmányával kapcsolatban, amit ennek ellenére nagyon is hasznos találmányok. Mi az Oral-B IO9-es okos fogkefét is a hasznosak közé sorolnánk, mert amellett, hogy a mágneses vezérlésű keféjével viszonylag kis ügyességgel is sokkal hatékonyabban használhatjuk, mint egy hagyományos fogkefét, még a helyes mozdulatot és nyomáserősséget is segít elsajátítani.

Nem beszélve arról, hogy a mániákus medálgyűjők is imádni fogják, mert az applikációjában rengeteg apró díjat lehet elnyerni alapos fogmosásért, vagy akár csak korán kelésért is.

Mindez a rengeteg extra sajnos nem olcsó, mert az Oral-B IO9 jelenleg közel 120 000 forintos áron kapható például az Emag kínálatában. Ennél biztosan találunk olcsóbb megoldást arra, hogy megtanuljuk, mennyire kell a fogkefét a fogukra nyomni, de szórakoztatóbb rendszert már nem valószínű.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!