Egyes közvetítők jelentős készleteken ülhetnek a TSMC chipgyártó elnöke szerint.

Szinte mindegyik katasztrófának vannak nyertesei, a Time magazinnak interjút adott Mark Liu szerint egyes felek például éppen óriásit kaszálnak a globális chiphiány mesterséges fokozásán. A világ legnagyobb chipgyártójának elnökeként működő szakember a hiány kialakulásakor létrehozott egy csoportot, amelynek célja a TSMC-től lapkákat rendelők valós raktárkészleteinek megbecslése.

A kép csak illusztrációForrás: Imaginechina/Stringer

A csoport arra jutott, hogy egyes meg nem nevezett disztribúciós partnerek jelentős raktárkészleteken ülhetnek bizonyos chipekből, ám mégis folyamatosan nagy mennyiséget rendelnek belőlük a TSMC-től. A viselkedésük célját minden bizonnyal a chipek árainak mesterséges emelése jelenti: a készleteik visszatartásával próbálnak nyerészkedni a vergődő gyártókon, így végső soron a végtermékeket megvásárló fogyasztókon, vállalkozásokon, szervezeteken.

A helyzet felmérését követően Liu a jó eséllyel rosszindulatúan viselkedő partnerek rendeléseinek egy részét hátratolatta a várólistán, hogy a ténylegesen chipszűkében lévő vevőknél landolhassanak az eredetileg általuk lefoglalt lapkák. Ez persze nem tetszett az érintetteknek, de kénytelenek voltak lenyelni a békát, hiszen nincsenek olyan pozícióban, hogy következményekkel fenyegessék a TSMC-t.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!