Nem támogatja a Windows 11 a kínai PC-ket

tpm trusted platform module chip lapka
Így néz ki egy klasszikus, alaplapba bedugható TPM biztonsági lapka. Az elmúlt öt-hat évben piacra került processzorokban már integráltan megtalálható ez a hardver.
Vágólapra másolva!
Huszonkét éve betiltották az országban a TPM chipek használatát.
Vágólapra másolva!

Széles körben eddig ismeretlen tényállásra derült fény a Windows 11 megjelenése utáni napokban, a South China Morning Post beszámolója alapján a kínai felhasználók elméleti síkon nem lehetnek képesek használni az új operációs rendszert. Ennek oka, hogy a kínai kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva már 1999-ben betiltotta a TPM biztonsági chipet, így az országban árult számítógépekben vagy nincs ilyen, vagy véglegesen le van tiltva az alaplapi vezérlőszoftverükben.

Így néz ki egy klasszikus, alaplapba bedugható TPM biztonsági lapka. Az elmúlt öt-hat évben piacra került processzorokban már integráltan megtalálható ez a hardver. Forrás: MSI

Természetesen a TPM 2.0 megkövetelése momentán egy kikerülhető technikai korlátozás, a Windows 11 telepítőkészletének módosításával, továbbá Windows 10-ről történő frissítés esetén a regisztrációs adatbázis szerkesztésével letiltható, hogy leálljon miatta a telepítés.

Kínában a TPM biztonsági lapka alternatívájaként a helyi fejlesztésű TCM (Trusted Cryptography Module) chipet használják, azonban a Microsoft eddig nem jelezte, hogy ezzel kompatibilis volna a Windows 11. További jó kérdés, hogy a fogyasztói piacon kapható számítógépek mekkora részében érhető el egyáltalán a TCM.

Egyelőre nem világos, hogy a Microsoft milyen módon kívánja kezelni a problémát. A cégnek látszólag nincs túl sok opciója azon kívül, hogy nem követel meg biztonsági chipet a helyi PC-k esetében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!