A hónap végére megoldódhatnak a Ryzenek teljesítménybeli problémái.

A héten megjelent Windows 11 újabb gyermekbetegségére derült fény, a Microsoft és az AMD tájékoztatása szerint a Ryzen processzoros számítógépeken feltűnő teljesítménybeli problémák lehetnek, méghozzá két okból is. Az általános érvényű gond, hogy a rendszer alatt háromszorosára ugrott a processzorok harmadszintű gyorsítótárának a késleltetése, ami az ettől nagyban függő alkalmazások esetén tipikusan 3-5% teljesítményveszteséget okoz, de például egyes népszerű eSport-játékokban akár 15% is lehet a lassulás mértéke.

A kép csak illusztrációForrás: cebbi / Pixabay

A kettes számú gondot az AMD által használt preferált mag technológia rossz kezelése jelenti, ez megpróbálja a legnagyobb teljesítményű magra koncentrálni a nagy számítási teljesítményt igénylő folyamatok futtatását. A Windows 11 korai problémája miatt ez nem működik megfelelően, ami valamilyen mértékű lassulást eredményezhet a processzorigényes feladatok esetén, ám a hiba csak a nyolcnál több magos és 65W körüli TDP-vel rendelkező processzoroknál jelentkezhet.

A vállalatok serényen dolgoznak az üzemzavarok elhárításán, reményeik szerint október vége táján a Windows 11-hez és az AMD meghajtószoftveréhez is megérkezhetnek a hibákat orvosló javítások.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!