Javíthatóbbá válhatnak a Microsoft hardverei

microsoft surface laptop studio
Microsoft Surface Laptop Studio
Vágólapra másolva!
Változtathat a termékdizájnon és a szervizelési lehetőségeken a cég.
Vágólapra másolva!

Óriási mértékben rosszabbodott az elmúlt bő egy évtizedben az elektronikai eszközök javíthatósága, amely elsődleges okát a bennük lévő komponensek óriási fokú integráltsága jelenti. Sok esetben már a nyomtatott áramköri lapjaikon meghibásodott hardverelem beazonosítása is közel lehetetlen feladat, hát még a kicserélése, főleg mikor nem kapható pótalkatrész, maximum aranyáron teljesen új NYÁK.

Microsoft Surface Laptop Studio Forrás: Microsoft

A gyártók persze nem bánják a helyzetet, hiszen a véglegesen tönkrement, vagy legalábbis gazdasági totálkárossá vált eszközeik helyett a vevők kénytelenek újat venni. Mindezek tetejébe egyre több cég pótalkatrészek és eszközök mesterséges visszatartásával próbálja lehetetlenné tenni a csináld magad és nem hivatalos szervizek általi javítást, ezzel direkt és indirekt módon maximalizálva a profitjukat. A praktika megvédése során ráadásul szeretnek a vevők érdekeire hivatkozni.

Most az évek óta különösen nehezen javítható hardveres termékeket készítő Microsoftot is elérte mindezek miatt a kritika, ám a vállalat nyitottnak látszik újragondolni az üzleti praktikáit. A részvényeseket tömörítő As You Sow csoport lobbizására válaszul tett vállalása szerint jövő tavaszra tanulmányt készíttet egy harmadik féllel, hogy milyen dizájnbeli változtatásokkal lehetne javíthatóbbá tenni a jövőbeli hardveres termékeit, továbbá elérhetővé tenni a javításukhoz szükséges dokumentációkat és pótalkatrészeket a nem hivatalos szervizek számára.

A Microsoft engedékenysége nem meglepő annak fényében, hogy a Surface gépei és az egyéb hardveres termékei csak a bevételének parányi százalékát adják.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!